John Grisham

John Grisham is een Amerikaanse schrijver die op 8 februari 1955 werd geboren in Jonesbro, Arkansas. Grisham heeft heel wat bekende boeken op zijn naam staan: meer dan 30 thrillers en romans. Een aantal van zijn boeken zijn ook verfilmd.

Jeugd en loopbaan

Grisham is opgegroeid in een gezin met vijf kinderen. De vader van John Grisham was bouwvakker en katoenkweker. De familie Grisham verhuisde vaak en kwam in 1967 in Mississippi terecht. John Grisham werd door zijn moeder aangemoedigd om veel te lezen: zijn grote voorbeeld was John Steinbeck. Grisham haalde in 1977 zijn bachelordiploma aan de Mississippi State University. Daarna behaalde hij in 1981 zijn JD diploma (Meester van de Rechten) aan de School of Law aan de University of Mississippi. Vervolgens werkte John Grisham bijna 10 jaar als jurist in Southaven.

Eerste boeken

In zijn vrije tijd begon John Grisham aan een roman te werken. Zijn eerste boek, A Time to Kill, was af in 1987. In 1988 werd het boek gekocht door Wynwood Press dat 5000 stuks laat drukken. Grisham gaat ook met zijn tweede roman aan de slag: The Firm. Dit boek wordt in 1991 een bestseller. John Grisham schrijft bijna jaarlijks een roman en veel van deze boeken werden bestsellers. De schrijver werd door Publishers Weekly uitgeroepen tot de best verkopende schrijver van de jaren 90.

Schrijfstijl en terugkerende elementen

Het leven in de Verenigde Staten en diverse maatschappelijke en maatschappijkritische elementen spelen een rol in vrijwel al Grishams boeken. Hierbij kun je denken aan racisme en rassenscheiding, maar ook een de wereld van advocatuur en magistratuur, drugshandel, corruptie en strafrecht. De boeken van Grisham zijn vrijwel allemaal juridische thrillers. Vandaag de dag woont John Grisham met zijn vrouw Renée en hun twee kinderen op een boerderij bij Oxford. Ook hebben zij een woning bij Charlottesville.