Omgaan met overweldigende emoties

Het kan onverwacht om de hoek komen kijken; een gebeurtenis waarbij de emoties hoog oplopen. Dit kan positief zijn, maar deze gevoelens komen natuurlijk ook voor bij een negatieve emotie. Een mens is wezen met een groot scala aan emoties. Blijdschap, verdriet, angst, jaloezie, en zo nog veel meer. Elke dag krijgen we te maken met een grote verscheidenheid aan emoties. Maar wat nou als het je allemaal even te veel wordt.

Een ritje in de achtbaan

Zelfs de meest evenwichtige mensen worden zo nu en dan overspeeld door een heftige emotie, of misschien wel een verscheidenheid aan emoties. Zo kan er in de emotie verdriet ook sprake zijn van opluchting, en kan er in jaloezie ook een gevoel van trots zitten. Je emoties kunnen van een gevoel van boosheid overgaan naar een ontzettende lachbui, naar tranen van gemis. Wanneer er veel in je leven gebeurd op het zelfde moment, wil het ook nog wel eens voorkomen dat je even niet meer weet wat je nou nog moet en wil voelen.

Handvatten

In zulke situaties is het prettig om te weten hoe je het beste kan omgaan met een overweldigende (hoeveelheid aan) emotie. Het boek “Omgaan met overweldigende emoties” van M. MacKay & J. Wood (2008), kan je helpen met het kunnen zien aankomen en begrijpen van heftige emoties. Het boek staat ook boordevol met tips over hoe je je gedachten even van de emoties af kan zetten. Wanneer je beter je emoties kan ziet aankomen, en ook begrijpt waar ze vandaan komen, ben je goed voorbereid wanneer de gevoelens van verdriet, vreugde of woede weer om te hoek komen kijken.