De meest waardevolle boeken bij rouwverwerking

Het verlies van een dierbare geeft veel verdriet en pijn. Het gemis van een geliefde kan zich nog lange tijd, zo niet voor altijd, doen voelen. Het kan steunend zijn om te lezen over rouw, over het proces dat zich in je hoofd en in je lichaam afspeelt wanneer je een dierbare ongewild moet loslaten.

Lezen over rouw of hoe je het verlies een plek kunt geven, kan ondersteuning bieden bij de verwerking. We selecteerden enkele boeken die steun, troost of juist tips en advies geven over rouw. Deze boeken zijn geschreven door deskundigen, maar ook door auteurs die putten uit hun eigen ervaring en graag met anderen willen delen om hulp en steun te bieden. Verhalen van anderen lezen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, kan veel steun geven.

De boeken kunnen je ook advies en hulp bieden hoe je bijvoorbeeld het beste je kind kunt ondersteunen bij het verlies van een dierbare of hoe je er het beste kunt zijn voor je partner bij een intens verlies en verdriet.

Wanneer je iemand in je naaste omgeving hebt die worstelt met rouw en je vindt het zelf lastig de juiste woorden te vinden, dan kan het soms een warm gebaar zijn om diegene een boek over rouw cadeau te doen. Wie weet help je hem of haar wel verder in het verwerken van het verlies.

Rouwen is zeer persoonlijk en iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met verlies. Maar dit betekent niet dat we er soms wat hulp bij kunnen gebruiken. Vergeet niet dat je altijd om hulp kunt vragen in moeilijke tijden. In tijden van rouw zoeken we vaak naar houvast. Die kunnen we soms vinden bij naasten, maar soms hebben wij ook niet de antwoorden of de juiste woorden. In boeken over rouw krijg je advies van deskundigen hoe je een modus kunt vinden om om te gaan met deze zware gevoelens van verlies en verdriet.