Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil is een Nederlands culinair journalist, auteur van kookboeken en schrijver. Ze werd op 25 september in 1968 geboren in Maasland. Na een studie rechten ging Vreugdenhil zich volledig richten op de culinaire journalistiek.

Opleiding en carrière

Janneke Vreugdenhil studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie ging ze zich echter toeleggen op culinaire journalistiek. Ze schreef voor een aantal bekende tijdschriften, waaronder Elsevier en Vrij Nederland, maar ook voor Allerhande, Sla, Zin, NL70 en Tip Culinair. Vreugdenhil kreeg in 2006 een wekelijkse kookcolumn bij NRC Handelsblad. Voor NRC.tv heeft ze meer dan honderd filmpjes gemaakt over eten: ze kookt hierin recepten in haar eigen keuken.

Bekende boekenseries en eigen kookboeken

Vanaf 2001 gaat Janneke Vreugdenhil zich ook richten op boeken. Zo verschijnt eerst Vechten met gerechten, een boekenserie in samenwerking met een arts. Deze serie bestaat uit drie boeken waarin verschillende kwalen en hun betrekking tot voeding worden behandeld. In 2006 komt het boek Hoge hakken in de keuken uit. In 2007 komt haar eerste eigen kookboek uit en in 2011 komt Comfort food uit, ook een kookboek. Verder brengt Vreugdenhil nog meer kookboeken uit. Een van haar meest succesvolle boeken is Solo Food uit 2016, een boek met gerechten voor één persoon. Het boek wordt geschreven naar aanleiding van haar scheiding. Het meest recente boek van Vreugdenhil kwam in 2020 uit: De bijbel van de Nederlandse keuken.

Schrijfstijl en privéleven

Janneke Vreugdenhil staat erom bekend dat ze persoonlijk verhalen schrijft bij haar gerechten. Dit doet ze naar eigen zeggen om toegankelijk, herkenbaar en laagdrempelig wil blijven. Janneke Vreugdenhil heeft een latrelatie met journalist Edwin Winkels die in Barcelona woont. Ze heeft twee zonen uit haar eerste huwelijk en woont in Den Haag.