Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is een Israëlisch-Britse kok en een bekende auteur van verschillende kookboeken. Ottolenghi werd op 14 december 1968 geboren in Jeruzalem. Ottolenghi is vooral bekend door de manier waarop hij groenten in zijn gerechten naar voren laat komen.

Opleiding en loopbaan als kok

Ottolenghi wordt geboren als zoon van een professor in de chemie en een Duitse schooldirectrice. Hij groeit op in Israël en werkt enkele jaren als journalist voor Haaretz, een bekend Israëlisch dagblad. Yotam Ottolenghi vertrekt in 1995 met zijn toenmalige partner naar Amsterdam en daarna naar Londen. Hier volgt hij zes maanden lang een Franse kook-opleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu. Ottolenghi gaat werken in The Capital, een sterrenrestaurant in Knightsbridge. Verder werkt hij nog in een aantal andere bekende restaurants.

Als Ottolenghi bij Baker and Spice in Chelsea werkt, ontmoet hij Sami Tamimi. Samen met Tamimi en Noam Bar begint hij in 2002 de eerste Ottolenghi deli in Notting Hill. Het gaat in eerste instantie om afhaalrestaurants, maar door het grote succes komt er ook een echt restaurant: Nopi. Ottolenghi krijgt in 2012 de Britse nationaliteit.

Boeken en prijzen

Wanneer Ottolenghi Sami Tamimi heeft ontmoet, begint hij ook aan het schrijven van boeken. Hij schrijft eerst nog recepten voor The Guardian en in 2008 komt zijn eerste boek uit: Ottolenghi, het kookboek. Daarna volgen nog veel meer boeken, waaronder Plenty in 2012, Jerusalem in 2012 en Plenty More in 2012. Yotam Ottolenghi staat voornamelijk bekend om zijn vegetarische kookkunsten en daarvoor heeft hij dan ook verschillende prijzen gewonnen. In 2017 brengt Ottolenghi ook zijn eerste bakboek uit: Sweet. Dit boek wordt uitgebracht in samenwerking met Helen Goh. Zijn meest recente boek, Flavour, is in 2020 uitgebracht.

Over het privéleven van Yotam Ottolenghi is niet veel bekend, behalve dat hij in 2012 is getrouwd met Karl Allen.