De nieuwe Jonathan Franzen ‘Kruispunt’ is een meesterwerk

In de aanloop naar Kerstmis 1971 staat ieder lid van de familie Hildebrandt op een kruispunt. De vader, Russ, zit te denken om zijn vrouw te verlaten. Hij voelt zich gevangen in een liefdeloos huwelijk. Onwetend dat zijn vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een bericht dat zijn vader zal schokken. Clem’s zusje Becky – ooit de populairste cheerleader op school – is gefascineerd met de hippiecultuur. En hun broertje Perry is het zat om als drugsdealer geld te verdienen voor zijn eigen verslaving. Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven, naar meer vrijheid.

Het nieuwe meesterwerk van Jonathan Franzen kreeg vijf sterren in de Volkskrant en een lovende recensie in het NRC Handelsblad. “In zijn nieuwe roman is Jonathan Franzen op zijn best. De personages zijn virtuoos uitgewerkt, net als de vele verhaallijnen. Tussen alle ernst en drama valt er ook nog genoeg te lachen,” schrijft de Volkskrant. En NRC Handelsblad: “De nieuwe roman van Jonathan Franzen (*****) doet verlangen naar meer, meer, meer.”

Over Jonathan Franzen
Jonathan Franzen brak in 2001 internationaal door met zijn roman De Correcties. Voor dit meesterwerk ontving hij vele prijzen, zoals de National Book Award en de James Tait Black Memorial Prize (een van de oudste Amerikaanse literaire prijzen). Hij werd ook genomineerd voor de Pulitzer Prize en de International IMPAC Dublin Literary Award. In 2010 publiceerde hij zijn roman Vrijheid, en dankzij deze twee romans verscheen Franzen op de cover van het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Time Magazine met daarbij de kop “Great American Novelist”. Zijn laatste roman, Zuiverheid, kwam uit in 2015. Andere leuke boeken van Franzen vind je hier.