Boeken van Simone van der Vlugt | Nachtblauw, Blauw Water en De Kaasfabriek

Simone van der Vlugt staat bekend als een van de belangrijkste thrillerschrijvers van Nederland. Haar Thriller Blauw water stond in de top 5 van de bestverkochte boeken van 2008. Ook schrijft ze historische jeugdboeken en word ze door velen gezien als een waardige opvolger voor Thea Beckman. Ze heeft inmiddels al meer dan 37 titels op haar naam staan en is nog lang niet klaar met schrijven.

Advies om te blijven schrijven

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 geboren in Hoorn, in Noord-Holland. Al als jong mesje had van der Vlugt de ambitie om schrijver te worden. Helemaal geïnspireerd door het kinderboek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman schreef ze haar eigen historische verhaal. Ze was pas 13 toen ze dit manuscript opstuurde naar een uitgeverij. Hoewel de uitgeverij de historische roman niet wilde publiceren, kreeg ze wel het advies om er vooral mee door te gaan. Na de middelbare school ging van der Vlugt naar Amsterdam om Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding. Daar kreeg ze onder meer les in creatief schrijven en jeugdliteratuur.

Historische jeugdboeken

Na haar opleiding was ze vastbesloten om het schrijven voort te zetten. Overdag werkte ze als secretaresse bij een bank, maar in de avonduren schreef ze haar eerste historische jeugdroman over heksenvervolging met de titel ‘De Amulet’, die in 1995 verscheen. Na het succes van haar debuut kon ze haar baan opzeggen bij de bank en zich volledig wijden aan het schrijven. Voor haar historische jeugdboeken doet van der Vlugt uitvoerig onderzoek. ‘Bloedgeld’ en ‘De Guillotine’ zijn andere bekende jeugdboeken van haar hand. Ook schijft ze een aantal boeken voor jongere kinderen geschreven zoals ‘Hester, de witte heks’ en ‘Bastiaan komt eraan.

De reünie

In 2004 bracht ze haar eerste volwassenen roman uit. Het boek droeg de titel ‘De reünie’ en was geen historische roman maar een thriller, geïnspireerd door de verhalen van Nicci French. Hierna volgde een hele reeks met thrillers voor volwassen zoals ‘Schaduwzuster’ in 2005, ‘Blauw water’ in 2008 en ‘Op klaarlichte dag’ in 2010. Haar boeken zijn inmiddels in meerdere talen vertaald en in 2020 kreeg ze een lintje en werd ze Officier in de Orde van Oranje-Nassau.