Boeken van Karin Slaughter | Triptiek, Mooie Meisjes en Laatste Weduwe

Karin Slaughter heeft wel een hele toepasselijke achternaam voor een thrillerschrijfster. En ja, Slaughter is haar echte achternaam, geen pseudoniem.

Fascinatie voor het macabre

Karin Slaughter werd geboren op 6 januari 1971 in de Amerikaanse plaatsje Jonesboro in de staat Georgia. Zelfs als klein kind was ze al gefascineerd door het macabere. Deze merkwaardige interesse onderscheidde haar van de meeste andere meisjes in haar geboorteplaats, waar haar vader een plaatselijke autodealer was. Slaughter vond het echter niet erg om anders te zijn. Ze had het veel te druk met lezen om zich zorgen te maken over wat andere mensen dachten. Ze werd van haar christelijke basisschool gestuurd omdat ze een bijbel verscheurde en een van haar eerste vriendjes was een begrafenisondernemer in opleiding.

Reeks kindermoorden

Een belangrijke invloed op haar keuze om thrillers te gaan schrijven was een reeks gruwelijke gebeurtenissen die plaats vonden in haar jeugd. In de jaren 70 en 80 was Atlanta, wat vlak bij Jonesboro lag, aan het bijkomen was van een reeks kindermoorden. Slaughter zegt dat haar zorgeloze jeugd werd onderbroken door de veranderingen die werden veroorzaakt door de angst die zich door haar gemeenschap verspreidde. Ze raakte geïntrigeerd door hoe gemeenschappen reageren op misdaad.

Schrijven als een man

In 2001 komt haar eerste thriller uit: ‘Blindsighted’, en is inmiddels al in 27 talen vertaald. De titel van de in Nederland uitgebracht vertaling is ‘Nachtschade’. Het meest bekend is waarschijnlijk wel haar Grant County serie, waarvan ‘Blindsighted’ het eerste deel was. Andere bekende titels zijn ‘Faithless’ uitgebracht in 2005 and Fractured, dat verscheen in 2008. De meeste verhalen van Slaughter spelen zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze zelf opgroeide en nog steeds woont. Ze is van mening dat schrijvers moeten ‘schrijven wat ze weten’. Velen vinden dat Slaughter ‘schrijft als een man’ omdat ze zo realistisch en gedetailleerd de misdrijven beschrijft.