Boeken van Nicci French | Blauwe Maandag, Donderdagskinderen en Het geheugenspel

Nicci French is het pseudoniem van het Engelse echtpaar en schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French. Samen schrijven ze sinds 1997 samen psychologische thrillers.

Nicola ‘Nicci’ Gerrard

Nicola Gerrard, roepnaam Nicci werd geboren op 10 juni 1958. Ze heeft twee zussen en een broer waarmee ze opgroeide in de Engelse streek Worcestershire. Gerrard studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford en vervolgens aan de Sheffield University waar ze in 1986 afstudeerde. Na haar afstuderen doceerde literatuur in Los Angeles en Londen. Ze besloot freelancejournalist te worden en richtte ook een vrouwenblad op. In diezelfde tijd trouwde ze en kreeg ze twee kinderen, maar het huwelijk hield geen stand.

Na het mislukken van dit eerste huwelijk ontmoette ze Sean French terwijl ze werkte als redacteur voor de ‘New Statesman’.  French schreef daar een wekelijkse column. Later vertrok ze toen ze een andere baan bij ‘The Observer kreeg aangeboden.

Dementia

In november 2014 stierf haar vader John Gerrard. Hij leed aan dementie en verbleef vijf weken in het ziekenhuis vanwege een niet-gerelateerde kwaal. In die periode was zijn dementie aanzienlijk verslechterd, mede doordat de familie hem maar zeer beperkt kon bezoeken. Als resultaat hiervan lanceerde Gerrard John’s Campaign voor uitgebreidere bezoekrechten voor verzorgers van patiënten met dementie. In 2016 publiceerde ze het boek ‘What Dementia Teaches Us About Love’.

Sean French

Julian Sean French werd geboren op 28 mei 1959 in de Engelse stad Bristol. Zijn vader was radiomaker en filmcriticus en zijn moeder was een Zweedse. Na de middelbare school in Noord-Londen ging hij Engelse literatuur studeren aan de universiteit van Oxford. Ondanks dat Nicci Gerrard daar ook studeerde hebben ze elkaar daar nooit ontmoet. Terwijl hij aan Oxford studeerde won French een wedstrijd voor jonge schrijvers die was georganiseerd door ‘Vogue’ magazine, en besloot journalist te worden.

In 1987 schreef hij zijn eerste column en tot eind 2000 schreef hij een column voor de ‘New Statesman’. Ook schreef hij een roman met de titel ‘Start from Here’ die in 2004 werd gepubliceerd.

Schrijvershuwelijk

Nicci Gerrard en Sean French zijn in 1990 getrouwd. Sinds 1997 schrijven ze samen psychologische thrillers. Ze wonen in Suffolk, Engeland en hebben twee dochters, Hadley en Molly. Gerrard heeft ook nog twee kinderen uit haar eerste huwelijk, Edgar en Anna.