Boeken van Ronald Giphart | Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen

Ronald Giphart is momenteel waarschijnlijk wel één van de meest bekende Nederlandse schrijvers. Hij schreef boeken als ‘Ik ook van jou’ en ‘Phileine zegt sorry’ en veel van zijn werk is in meerdere talen vertaald.

Ik ook van jou

Ronald Giphart is geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Zijn vader was journalist en zijn moeder was Tweede Kamerlid voor de PvdA. Als Giphart 11 is gaan zijn ouders scheiden. Hij verhuist met zijn vader mee naar Soestdijk, terwijl zijn zus Karin, die ook auteur is, bij de moeder bleef. Tijdens zijn middelbareschooltijd richtte hij samen met zijn vriend Bert Natter het tijdschrift de ‘De Ergoego Gids’ op en schrijven ze voor de literaire schoolkrant ‘De Uitlaat’. Na zijn middelbare school gaat Giphart Nederlands studeren, maar hij maakte zijn studie niet af omdat hij een boek wilde gaan schrijven. Tijdens een baantje als nachtportier begon Giphart te schrijven, en publiceerde een aantal artikelen. In 1992 kwam zijn eerste roman uit, ‘Ik ook van jou’.

Generatie Nix

In 1994 richtte Giphart samen met Rob van Erkelens en Joris Moens het literaire tijdschrift ‘Zoetermeer’ op, vernoemd naar de gelijknamige Zuid-Hollandse gemeente. In dit tijdschrift debuteerden jonge schrijvers uit de zogenoemde generatie ‘Nix’. Het tijdschrift behandelde veelal alledaagse onderwerpen waarin nihilisme en seksualiteit de boventoon voerden. Giphart heeft zelf niet zoveel met de term generatie nix, een generatie die is een probleemloze jeugd hebben gehad in de jaren zeventig en tachtig en alleen leven om te genieten.

Humor en seks

Giphart’s werk kun je typeren als luchtig, maar zonder dat hij het literaire fundament daarbij uit het oog verliest. Hij schrijft nogal expliciet over seks en maakt veel gebruik van humor in zijn boeken. Naast zijn romans schreef hij onder andere ook voor het tijdschrift ‘Rails’ en trad hij op in het theater samen met Bart Chabot en Martin Bril.