Boeken van Bart Chabot | Mijn vaders hand, Broodje Gezond & Diepere Lagen

Bart Chabot is veelzijdig artiest. Hij schrijft is dichter en maakt liedjes en theater. Hij toerde rond met Jules Deelder en Herman Brood, maakte samen met de al even markante kok Pierre de Wind een boek over snacks en is regelmatig te zien op televisie. Wie is Bart Chabot?

Gestopt met studie om te schrijven

Bart Chabot werd geboren op 26 september 1954 in Den Haag. Hij had geen goede relatie met zijn ouders. Ook op school ging het niet van een leien dakje. Hij werd uiteindelijk geschorst van de HBS. Na zijn militaire diensttijd ging hij Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren aan de universiteit van Leiden. In die tijd raakte hij bevriend met Herman Brood en Jules Deelder die hem stimuleerden om zelf gedichten te gaan schrijven. Chabot vertelde in een interview dat Herman Brood hem letterlijk een keer het podium op heeft geschopt. Na een jaar stopte hij met zijn studie om zich toe te leggen op zijn schrijfwerk.

Giphart & Chabot met bril

Zijn eerste dichtbundel met de titel ‘Popcorn’ verscheen in 1981. Naast zijn dichtbundels ging Chabot zich ook toeleggen op theater. Zijn eerste toneel optreden was samen met Remco Campert en Jan Mulder, maar er zouden er nog veel meer worden. Theater bleek zijn tweede liefde te zijn. Hij maakte tussen 1998 en 2000 ook een theatertour getiteld ‘Apocrief’ met Herman Brood en Jules Deelder, en in 2006 toerde hij rond samen met Ronald Giphart en Martin Bril met de theatershow ‘Giphart & Chabot met bril’.

Patatje oorlog

Chabot publiceerde een 4-delige biografie over Herman Brood, waarvan de eerste ‘Broodje Gezond’ verscheen in 1996 en de laatste drie na diens dood. Hij publiceerde meerdere dichtbundels en korte verhalen. Samen met Pierre de Wind schrijven ze ‘Patatje Oorlog’, een boek over snacks wat in 2008 uitkomt. Ook schrijft hij columns, onder andere voor de Haagse Courant, en in 2014 verschijnt ‘Triggerhappy’, zijn eerste roman.