Boeken van Lucinda Riley | Zeven Zussen, Hot House Flower en het Italiaanse meisje

Lucinda Riley is een Engelse bestsellerauteur, die ook in Nederland razend populair is. Haar ‘Zeven Zussen’ reeks, waarvan het eerste deel in 2014 verscheen, is waarschijnlijk haar bekendste werk.

Carrière als actrice

Lucinda Riley werd geboren op 14 februari 1971 in County Antrim in Noord-Ierland. Haar moeder was actrice en haar vader werkte voor het textielbedrijf Cortaulds. Toen Riley 5 was verhuisde haar familie naar Engeland. Riley had als kind al een levendige fantasie en was verzot op het bedenken van verhalen. Maar in de eerste instantie wilde ze actrice worden en daarom schreef ze zich op haar veertiende in aan de Italia Conti Academy of Theatre Arts in Londen, en op haar 16 had ze haar eerste rol voor de BBC serie ‘‘The Story of the Treasure Seekers’.

Verkoop van toiletrollen

Op 23-jarige leeftijd trouwde ze met Owen Whittaker, een collega-acteur met wie ze in een commercial werkte. Omdat acteerwerk uitbleef namen ze allerlei klusjes aan, zoals het verkopen van toiletrollen. Maar kort daarna kreeg Riley klierkoorts en moest noodgedwongen in bed blijven. In die periode besloot ze te gaan schrijven onder de pseudoniem Lucinda Edmonds, haar meisjesnaam. Ze schreef het manuscript voor haar eerste roman ‘Lovers and Players’ wat in 1992 verscheen.

In bed met knokkelkoorts

Haar eerste romans deden het goed, maar daarna raakte haar schrijfcarrière een beetje in het slop. Ze schreef een vijftal romans maar geen enkele uitgever was geïnteresseerd. De ommekeer kwam het haar roman ‘Hot House Flower’ (The Orchid House) dat ze scheef in Thailand terwijl ze in bed lag knokkelkoorts. Ze veranderde haar schrijversnaam in Lucinda Riley, waarbij ze de naam aannam van haar tweede echtgenoot Stephen Riley. 

Subtiele verwijzing naar haar eigen leven

De boeken van Riley vallen in het genre historische fictie. De verhalen kenmerken zich door een subtiele verwijzing naar haar eigen leven. De personages zijn meestal ook gebaseerd op echte mensen die ze ontmoet.