Boeken van Appie Baantjer | De Cock, Baantjer & De Waal

In het jaar 1923 werd de Nederlandse schrijver Appie Baantjer geboren in Urk. Zijn volledige naam is Albert Cornelis Baantjer, maar hij gebruikt het pseudoniem Appie Baantjer.

Jeugd en familie

Op jonge leeftijd vertrok het gezin naar Amsterdam. Voor zijn carrière als schrijver werkte Baantjer voor de Amsterdamse politie. Na enkele jaren volgde hij de opleiding tot rechercheur. Op het politiebureau Warmoesstraat werkte hij 28 jaar als rechercheur. Zijn belevenissen bij de politie leidden uiteindelijk tot de spannende verhalen in de bekende detective romans van Baantjer. Baantjer was jarenlange een van de best verkopende Nederlandse schrijvers. Baantjer was getrouwd met Marretje van der Vaart. Zij overleed in 2007 op de leeftijd van 78 jaar. Drie jaar later overleed Baantjer op 86-jarige leeftijd.

Loopbaan

Het eerste boek van Baantjer, 5×8 grijpt in, schreef hij samen met zijn collega Maurice van Dijk in 1955. Ze gebruikten toen het pseudoniem A.C.M. Baandijk. Het boek werd echter geen succes. in 1961 boekte Baantjer wel succes toen hij meedeed aan een wedstrijd voor verhalen van Het Parool. In de jaren die volgden schreef Baantjer nog verschillende andere boeken. Aan het begin van de jaren 60 bedacht hij het personage Jurriaan De Cock dat zijn alter ego was. De verhalen over De Cock zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Baantjer in zijn tijd bij de politie.

De serie De Cock

Het eerste boek dat Baantjer schreef over De Cock was De Cock en een strop voor Bobby in 1963. Baantjer zette de serie over De Cock jaren voort, waarvan hij het laatste boek publiceerde in 2008. Veel van de boeken uit de serie waren bestsellers. Later verscheen de televisieserie Baantjer die op de personages uit het boek gebaseerd was. Ook de televisieserie was een succes. Samen met rechercheur Simon de Waal heeft Baantjer ook nog boeken geschreven. De Waal was tevens schrijver bij de televisieserie Baantjer. In 2009 verscheen hun boek Een Rus in de Jordaan en een jaar later verscheen Een lijk in de kast. Hun derde boek Een dief in de nacht verscheen in 2010, hetzelfde jaar waarin Baantjer overleed.