Boeken van Marcel van Roosmalen | Nederland Onder Het Systeemplafond, Het Zijn De Kleine Dingen Die Het Doen en Schijt

Marcel van Roosmalen werd geboren op 10 februari 1968 in Arnhem. Van Roosmalen heeft de lerarenopleiding gevolgd in Nijmegen en vervolgens Nederlands, Geschiedenis en Educatie & Cultuur gestudeerd. Na zijn studie is hij gaan wonen en werken in Amsterdam als journalist en schrijver.

Hier begon hij als journalist bij HP/De Tijd, een brutaal maar helder opinieblad opricht in 1990. Tegenwoordig woont hij tot eigen afgrijzen in Wormer in Noord-Holland samen met zijn verloofde Eva Hoeke en hun twee dochters. Zelf was hij liever in Amsterdam gebleven.

Op Pad met Pim

In 2002 is Marcel van Roosmalen begonnen met het schrijven van boeken. Zijn eerste boek Op Pad met Pim is een verzamelbundel van rapportages uit HP/De Tijd over Pim Fortuyn. Het boek beviel goed en het vervolg werd het jaar daar op geschreven, genaamd De Pimmels: de apostelen van Pim Fortuyn. Dit boek was ook een verzamelbundel van rapportages uit HP/De Tijd, alleen ditmaal over de Lijst Pim Fortuyn (de politieke partij opgericht door Pim Fortuyn). In het laatste boek wordt de politieke partij gevolgd in de periode na de moord op Pim Fortuyn.

Wij weten heus wel hoe laat het is

In 2008 kwam Roosmalen met een compleet ander boek, namelijk deels een autobiografie en deels een fictieve roman genaamd Wij weten heus wel hoe laat het is. Daarnaast heeft Roosmalen regelmatig boeken uitgebracht over zijn favoriete voetbalclub Vitesse. Hij schreef onder anderen Hard gras, Je hebt het niet van mij en Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse. Met dat laatste boek won Roosmalen de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek van 2006. Dat Vitesse in zijn bloed zit blijkt wel uit het feit dat hij regelmatig als Vitesse-watcher te zien is bij Veronica Inside.

Het is zoals het is

Daarnaast heeft Van Roosmalen ook nog een biografie geschreven over Vitesse-icoon Theo Bos genaamd Het is zoals het is. Dit was in opdracht van Theo Bos zelf, nadat in 2012 alvleesklierkanker bij Bos werd geconstateerd. Over (oud)voetballers schrijven beviel Van Roosmalen wel, want daarna kwam hij met het boek Schijt geschreven over Theo Janssen en zijn laatste voetbalseizoen. Dit boek was met 10.000 verkochte exemplaren een groot succes waardoor hij een vervolgboek uitbracht met de titel Marcel van Roosmalen op pad met de dikke prins.