Boeken van Tim Krabbé | Het Gouden Ei, De Grot en Vrienden

De Nederlandse schrijver Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé werd op 13 april 1943 geboren in Amsterdam, waar hij tot op heden woont.

Jeugd en familie

Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink waarmee hij een zoon genaamd Esra kreeg. Krabbé is opgegroeid met veel creativiteit in de familie. Zijn moeder Magreet Reiss was schrijfster en zijn vader Maarten Krabbé was een bekende kunstschilder, net als de opa van Krabbé. Zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder, zijn halfbroer Mirko Krabbé is een ontwerpen en multimediakunstenaar. Naast het schrijven heeft Krabbé nog twee grote passies, namelijk schaken en wielrennen. 

Loopbaan

Na de HSB-B te hebben afgerond aan het Spinoza Lyceum studeerde Krabbé aan de Universiteit van Amsterdam. Hier studeerde hij een tijdje psychologie. Krabbé heeft wat acteerwerk gedaan in onder andere het VARA-programma Hadimassa. Zijn schrijvers- en journalistendebuut maakte hij in 1967. Krabbé was eerst voornamelijk actief in de journalistiek. Zo werkte hij voor Vrij Nederland en werd hij later redacteur van Propria Cures. Krabbé was ook fanatiek schaker en maakte van 1967 tot 1972 deel uit van de twintig beste schakers van Nederland. In de jaren 70 reed Krabbé amateurwedstrijden voor wielrenner in zowel Nederland als Frankrijk. Zijn ervaringen in het wielrennen gebruikte hij voor zijn roman De renner uit 1978.

Boeken

Krabbé haalde zijn inspiratie uit de journalistieke schrijfstijl van de nieuw-realisten van Willem Frederik Hermans. Daarnaast kunnen delen van het literaire werk van Krabbé ook neoromantisch worden genoemd. Krabbé schreef in totaal 28 boeken, waarvan er vier verfilmd zijn. De romans van Krabbé zijn vertaald in achttien talen. Het meest succesvolle boek van Krabbé is Het Gouden Ei. Dit boek werd verfilmd met de titel Spoorloos en won in 1988 de prijs het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film. Het boek De grot werd tevens verfilmd en won ook een Gouden Kalf. Met de roman Vertraging won Krabbé de Gouden Strop in 1995.