Boeken van Simon de Waal | Bureau Raampoort, De Waal & Baantjer en Nemesis

In Amsterdam werd in 1961 de Nederlandse auteur Simon de Waal geboren. De Waal schrijft naast boeken ook scenario’s voor films en televisie. Daarnaast werkt De Waal nog parttime bij de Amsterdamse politie als rechercheur Zware Criminaliteit.

Loopbaan

Hij begon zijn carrière bij de Amsterdamse politie in 1979 als politieagent. Hij werd rechercheur in het jaar 1986. In 1991 werd De Waal gevraagd te adviseren bij de televisieserie Kats en Co. Naar aanleiding van deze ervaring ontstond zijn interesse voor het schrijven van scenario’s. De Waal schreef scenario’s voor verschillende televisieseries waaronder Baantjer, Grijpstra & De Gier, Unit 13 en Spangen.

Productie en prijzen

In 2000 won De Waal een Gouden Kalf voor het beste scenario met de film Lek. De Waal richtte in 2001 zijn eigen televisie- en filmproductiemaatschappij op met de naam Screenpartners. Hij schreef een aflevering voor de televisieserie The Commander met Lynda La Plant, een Engelse misdaadschrijfster. Dit leidde tot een doorbraak in Engeland voor De Waal. Voor de zender Talpa maakte hij in 2005 de serie Boks in samenwerking met Shooting Star Filmcompany. Het scenario voor de bioscoopfilm Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi is ook geschreven door De Waal. Een aantal boeken van De Waal werden ook genomineerd voor prijzen voor beste thriller, dit waren Cop vs. Killer en Pentito.

Samenwerking met Baantjer

Samen met Appie Baantjer heeft De Waal drie boeken geschreven. Ze combineerden hun namen voor de schrijversnaam naar Baantjer en De Waal. Hun eerst boek Een Rus in de Jordaan verscheen in 2009. Het tweede boek, met de naam Een lijk in de kast, volgde een jaar later. Het boek Een dief in de nacht verscheen later dat jaar. Twee maanden voordat het boek werd uitgegeven overleed schrijver Appie Baantjer. De Waal schreef verder voor de serie, nog steeds onder de naam Baantjer en De Waal. Dit resulteerde uiteindelijk in twaalf delen van de serie.