Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Britse tv-kok en auteur van meerdere boeken. Oliver werd geboren op 27 mei 1975 in Clavering, in de Britse provincie Essex.  Vandaag de dag is Oliver een succesvolle chef-kok met een eigen restaurant en heeft hij meerdere boeken op zijn naam.

Loopbaan

Jamie Oliver groeide op in Clavering, Essex in het Verenigd Koninkrijk. Zijn ouders waren eigenaar van een pub-restaurant. Na schooltijd hielp Oliver mee in de keuken. Op zestienjarige leeftijd stopt Jamie Oliver met school en begint hij op het Westminster Catering College. Hij volgt lessen in Frankrijk en gaat onder andere werken voor de bekende kok Antonio Carluccio. Hierna keert hij terug naar Londen waar hij gaat werken in The River Café.

Toen een televisieploeg opnames kwam maken voor een documentaire bij The River Café viel Oliver op. Hij kreeg vervolgens meerdere aanbiedingen van televisieproducenten. Voor Optomen Television ging Oliver het programma The Naked Chef maken: een programma waarin gekookt wordt zonder keukenmachines en dure ingrediënten. Jamie Oliver groeit uit tot een bekendheid: hij maakt verschillende televisieprogramma’s en schrijft ook meerdere kookboeken.

Boeken en privéleven

Inmiddels is Jamie Oliver ook een bekende auteur van kookboeken. Het begon met het boek Jamie’s America. Daarna volgden Jamies Ministry of Food, Jamie at Home en Cook with Jamie. In totaal zijn er meer dan 20 boeken uitgebracht, allemaal over koken. Jamie Oliver heeft ook boeken gemaakt over vegetarische gerechten, maar ook over snelle gerechten en boeken over hoe je slim kunt koken zonder al te veel eten te verspillen. Hiermee laat Oliver zien goed mee te gaan met de tijdsgeest. Met de boeken van Jamie Oliver is er voor ieder wat wils.

Jamie Oliver is in 2000 getrouwd met voormalig model Juliette Norton. Het koppel heeft inmiddels vijf kinderen: drie dochters en twee zoons. Het gezin woont in Clavering, Essex.