Stephen King

Stephen King is een Amerikaans schrijver die op 21 september 1947 werd geboren in Portland, Maine. King wordt gezien als een van de beste schrijvers op het gebied van horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Er zijn heel wat boeken van King verfilmd. Onder andere de films The Shining en The Shawshank Redemption zijn gebaseerd op boeken van Stephen King.

Jeugd en loopbaan

Stephen Edwin King werd geboren in de staat Maine in de Verenigde Staten. Als King nog jong is, verlaat zijn vader het gezin. Zijn moeder voedt hem en zijn broer op, soms onder zeer slechte financiële omstandigheden. Als King 13 jaar is, vindt hij oude boeken van zijn vader, waarvan de genres voornamelijk horror en sciencefiction waren. King studeert van 1966 tot 1970 Engels aan de universiteit van Maine. Stephen King rond zijn studie af met een diploma en neemt een baan als leraar Engels. King begint met het schrijven van verhalen, maar kampt ook met verschillende verslavingen. Enkele korte verhalen van King worden gepubliceerd in tijdschriften.

Eerste boeken

Wanneer Stephen King een verhaal schrijft over een meisje met bovennatuurlijke krachten, stopt hij halverwege. Zijn vrouw vindt echter het verhaal in de vuilnisbak en haalt King over om het uit te brengen onder de naam Carrie. Dit is het begin van zijn grote carrière als schrijver.

Schrijfstijl en privéleven

De boeken van King vallen onder de genres horror, sciencefiction en thriller. Veel verhalen van deze schrijver gaan over onopvallende personages die in toenemend beangstigende situaties terechtkomen. Van King is bekend dat de financiële situatie van zijn karakters in lijn zijn met zijn eigen financiële situatie. Stephen King is getrouwd met Tabitha, die hij tijdens zijn studie heeft ontmoet. Samen met zijn vrouw en drie kinderen (één dochter, twee zoons) woont hij in Bangor, een plaats in de staat Maine.