Peter Middendorp

Peter Middendorp is een Nederlandse schrijver en journalist die op 3 oktober 1971 werd geboren in Emmen. Middendorp brak in 2014 door als schrijver en kwam daarmee op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Ook is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Jeugd en loopbaan

Peter Middendorp werd geboren in Emmen. Zijn vader was eigenaar van een Blokker-filiaal in de stad. Middendorp werd twee keer van de middelbare school gestuurd en besloot te gaan werken. Uiteindelijk keerde hij terug op school en kreeg hij zijn vwo diploma. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ging aan de slag met het schrijven van reportages die voornamelijk voor HP/De Tijd bestemd waren. Ook schreef hij in deze periode zelf verhalen. De roman Noordeloos kwam in 2002 uit, gevolgd door Amateur in 2005 en de verhalenbundel Eerst had ik een leuke vriendin in 2006. Sinds 2011 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Doorbraak als schrijver

Het schrijven van een column voor De Pers zette Middendorp op de kaart. In de column Lange Poten deed hij als buitenstaander verslag van de politieke ontwikkelingen op het Binnenhof. Deze columns werden gebundeld en uitgebracht. De echte doorbraak voor Middendorp als schrijver kwam in 2014, toen het boek Vertrouwd Voordelig verscheen. Dit boek gaat over zijn jeugd in Emmen. In 2019 volgde er nog een boek: Dood en de gladiolen; over het eerste seizoen van FC Emmen in de Eredivisie.

Stijl en privéleven

De boeken van Middendorp zijn grotendeels autobiografisch: dit blijkt in de boeken Vertrouwd Voordelig en Noordeloos.  In zijn boek Jij bent van mij, dat verschijnt in 2018, komt hij los van deze elementen en kruipt hij juist in het hoofd van een ander.