Omgaan met stress

Zit je even niet lekker in je vel? Maak je je zorgen om je financiële situatie of twijfel of je nog wel goed op je plek zit bij je huidige baan? Heb je een overlijden of ziekte van een dierbare meegemaakt? Er zijn talloze zaken waar een mens zich zorgen om kan maken. De mate en duur van stress hangt af van de combinatie van situatie en persoon. Iedereen gaat anders om met bepaalde omstandigheden.

Stressoren

Deze omstandigheden worden ook wel de “stressoren” genoemd. Voorbeelden van stressoren staan hierboven, maar kunnen ook simpeler zijn; het moeten doen van de boodschappen voordat de winkel sluit, of het op tijd aanleveren van documenten op je werk. Een zekere mate van stress zorgt er voor dat wij door onszelf worden aangezet om actie te ondernemen. Ook zorgt stress ervoor dat je soms extra alert en scherp bent. Dit komt ontzettend goed van pas bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.

Pas op dat je niet raakt opgebrand

Stress is dus in zeker zin positief. Het zorgt er voor dat we worden geactiveerd en kan zorgen voor extra concentratie. Echter; wanneer stress je voor langere tijd bezig houdt, je van je slaap houdt en je energie op gaat aan de andere fysieke en mentale gevolgen van stress is het zaak om op tijd in te grijpen. Wanneer er te lang sprake is van aanhoudende stress kan je terechtkomen in een burn-out. Het is bij stress dus ontzettend belangrijk om te weten op welke manieren het zich bij jou uit, hoe de stress wordt veroorzaakt, en nog belangrijker; hoe er mee om te gaan.

Ontspanning

Het heet niet voor niks zo; ont-spannen. Het is ontzettend belangrijk om jezelf regelmatig vrij te maken van stress. Zorg er voor dat je tijd vrij maakt voor het actief opzij zetten van je gedachten. Ga iets doen waar je ontzettend van geniet. Ga sporten, ga dansen, maak een lekkere kop koffie en ga met de benen omhoog. Maak de tijd om jezelf op te laden.