Omgaan met borderline

De borderline persoonlijkheidsstoornis is er een die zich moeilijk laat vangen. Zo ook de persoon met borderline zelf. Borderline kan zich uiten in agressie, denken in zwart – wit, enorme woede, en daar tegenover een overweldigend gevoel van vreugde. Mensen met borderline worden vaak gekenmerkt als impulsief en onvoorspelbaar. Hoewel voorgaande een aantal van de grootse kenmerken zijn, is geen één persoon met borderline hetzelfde. Net als dat geen enkel ander mens hetzelfde is.

Grote hoogtes, diepe dalen

De persoon met borderline bevind zich vaak in een lastige situatie wat zich kan kenmerken door een gevoel van leegte en onbegrip, gebrek aan vertrouwen in zichzelf en de wereld om zich heen of een enorm scala aan heftige en onvoorspelbare emoties. Maar niet alleen de persoon met borderline komt daardoor vaak in lastige situaties terecht. Ook de omgeving van iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft het soms flink te verduren.

Omgaan met iemand met borderline

Is er iemand in jouw omgeving met borderline? Dan kan het voor jou ook ontzettende lastige situaties opleveren. Gelukkig is redelijk veel geschreven over de omgeving van iemand met borderline. Deze boeken kunnen je steun bieden in de moeilijke situaties waarin je soms terecht komt, maar kunnen je ook verder helpen om het contact met de persoon met borderline te onderhouden en te vergemakkelijken. Daarbij kunnen de boeken je handvatten geven om zo de belevingswereld van iemand met borderline beter te begrijpen, en je te helpen met het aangeven van je eigen grenzen.

Boekentip

Koos Krook (2012) schreef het boek Borderline de baas. Het boek beschrijft het ontstaan en de kenmerken van een borderline persoonlijkheidsstoornis, en hoe de omgeving van de persoon met borderline om kan gaan met het gedrag wat gepaard gaat met deze stoornis. Ook zijn er praktijkvoorbeelden te lezen ter verduidelijking van de theorie.