Omgaan met moeilijke mensen

De vrouw die perse voor moet kruipen in de rij voor de kassa en dan óók nog gaat zeuren om 5 cent korting. De man die koste wat het kost zijn gelijk moet krijgen, ook al weet elke vezel van je lijf dat hij dat niet heeft. De tiener die met geen mogelijkheid luistert naar welke regel dan ook. De sociale media-held die commentaar heeft op letterlijk alles wat er wordt gezegd. Je komt ze te pas en te onpas tegen in het wild; moeilijke mensen.

Waarom zijn ze zo?

Moeilijke mensen lijken vaak wel expres moeilijk te willen doen, maar het is goed om je af te vragen waarom die persoon zo doet. Of misschien is een zelfreflectie ook op z’n plaats; waarom vind je het zo vervelend dat deze persoon zo doet? Wat zorgt voor de irritatie bij deze persoon, en waarom erger jij je daar aan?

Emotie

Voelt de persoon in kwestie zich verongelijkt, en wordt die frustratie omgezet in zeuren? Heeft de klagende buurvrouw misschien wel niet zo veel om handen en zorgt dat er voor dat ze uit verveling de buurt in de gaten houdt. Veel irritatie komt voort uit emotie, uit een gevoel van onmacht of uit verveling.

Agree to disagree

Maar hoe gaan we nou om met deze moeilijke mensen. Of dus beter gezegd, mensen die moeilijk doen.

Ieder mens is anders. Zo zijn er verschillende normen en waarden in jouw leven belangrijker dan dat die voor een ander zijn. Waar jij je ergert aan de constante haast van iemand, zorgt jouw nonchalance misschien wel voor irritatie bij de ander. Leef en laat leven, en voorkom het dat je zelf een moeilijk mens te wordt. Lees voor goede tips onze aanrader “Beter omgaan met moeilijke mensen” van Bernardo Stamateas.