Omgaan met burn-out

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met veel stress in ons leven. Je baas trekt van alle kanten aan je, daar kan dan nog bij komen dat je in een onzekere tijd zit op financieel vlak. Daar kan dan ook nog bijkomen dat een dierbare niet goed zit qua gezondheid. Wanneer er voor langere tijd te veel energie van je wordt gevraagd en je niet genoeg tijd of mogelijkheden krijgt om deze energie weer goed aan te vullen, kan het zijn dat je terecht komt in een burn out. Je kaarsje van binnen in opgebrand omdat er te weinig zuurstof werd geboden.

Overspannen of burn-out

Hoewel een burn out of overspannenheid vaak door elkaar worden gehaald, is er wel degelijk verschil tussen beiden. Vaak komen de klachten van een burn out en overspannenheid redelijk overeen. In beide gevallen kan er sprake zijn van concentratievermindering, een gevoel van onrust of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. Echter komt overspannenheid vaak voor in een eerder stadium. Bij overspannenheid geeft je lichaam aan dat je even een stapje terug moet nemen. Als je te lang blijft rond lopen terwijl je overspannen bent, te veel stress ervaart, raakt je energie op. Het opraken van je energie kan dan overgaan in een burn out.

Hulp bij een burn out

Wanneer je eenmaal een burn out hebt, gaat het vaak niet zo gemakkelijk weer over. Hierbij ben je erg gebaat bij professionele hulp van bijvoorbeeld een huisarts, een psycholoog of een coach. Zij kunnen je helpen bij het maken van een plan om zo langzaamaan het leven weer op te pakken. Hoewel er bij de behandeling vaak professionele hulp noodzakelijk is, is het niet geheel onverstandig en overbodig om het voorkomen van overspannenheid en een burn out in eigen handen te hebben. Geef jezelf de tijd om te onderzoeken hoe je bijvoorbeeld kan leren omgaan met stress en druk. Houd dat kaarsje brandend.