Omgaan met teleurstelling

Je zag jezelf al helemaal zitten in dat mooie kantoor. De baan was jou namelijk op het lijf geschreven. Helaas kreeg je toch het bericht dat er voor iemand anders is gekozen. Of je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden. Maar waar jij in de wolken bent, staat de ander nog kilometers van je vandaan, met beide benen op de grond. Na de tweede date hoor je dat de aantrekkingskracht toch niet wederzijds is.

Een flinke domper, dat kan je wel stellen. Maar hoe ga je nou om met zo’n tegenslag?

Probeer er het beste van te maken

Teleurstellingen kunnen ook zitten in de kleinste dingen; die mooie broek kan niet meer op tijd worden geleverd voor je verjaardag. Of de snackbar is gesloten terwijl je júist zo’n zin had in friet. Het is helaas onvermijdelijk dat je in je leven meermaals te maken krijgt met teleurstellingen. Daarom is het zaak om er zo goed mogelijk mee om te leren gaan. Hoewel het soms ontzettend moeilijk te geloven lijkt, is het niet erg als de dingen soms niet helemaal gaan als dat je had gehoopt of verwacht.

Wordt een sterker mens

Tegenslag en teleurstelling zijn mooie momenten om van te leren. Een teleurstelling biedt kansen voor (zelf)reflectie en voor persoonlijke groei. Ook kan het deuren open zetten voor andere kansen die je anders niet voor mogelijk had gehouden. Ook kan teleurstelling een beroep doen op je doorzettingsvermogen. Misschien had je deze ontzettende uitdagende en leerzame baan wel nooit ontdekt als je al bij de eerste sollicitatie was aangenomen. Of was je je levenspartner misgelopen als je door was blijven sukkelen met die – achteraf toch niet zo heel erg – leuke date. Natuurlijk mag je het koppie best eens laten hangen, maar weet ook dat de lucht mooier is dan het asfalt. So keep your head up.