Boeken van Yvonne Keuls | Jan Rap, Het verrotte Leven van Floortje Bloem en Meneer en mevrouw zijn gek

Op 17 december 1931 werd in Batavia, in toenmalig Nederlands-Indië, Yvonne Bamberg geboren. Toen ze zeven jaar was verhuisde het gezin naar Nederland. Door te trouwen met Rob Keuls in 1954 werd haar naar Yvonne Keuls, de naam waaronder de schrijfster bekend is.

Gezin

Keuls kreeg met haar man drie dochters. Na de geboorte van haar eerste dochter begint Keuls met schrijven. Dit waren in het begin schetsen over haar dochters. Later begon ze ook met het schrijven van gedichten, hoorspelen en toneelstukken.

Loopbaan

Keuls was op de lagere school erg goed in wiskunde en vervolgde haar studie op de HBS-B aan het Grotius Lycaum in Den Haag. In deze periode ontstaat ook haar passie voor toneel. Echter wilde haar moeder dat ze docente zou worden en ging de toneelschool niet door. In 1942 begon Keuls haar eerste baan in het onderwijs. Hier gaf ze een geheel eigen draai aan door in de vorm van een musical de kinderen de stof te laten leren. De inspectie kon haar werkwijze niet waarderen en Keuls werd een klas teruggezet. Uiteindelijk is ze in 1954 ontslagen. Ze ging bij een verzekeringsmaatschappij aan de slag als rekenaar en pakte het toneelspelen op.

Schrijven

Keuls eerste schrijfwerk waren de schetsen over haar dochters. Later schreef ze een televisiescenario’s waarover ze lezingen gaf op middelbare scholen. Door haar lezingen komt ze in aanraking met veel jongeren met ernstige, persoonlijke problemen. Ze neemt een aantal van deze jongeren in huis. Nadat de thuissituatie onhoudbaar is geworden start ze samen met een arts van de GGD in Den Haag een jongerenopvangcentrum. Veel schrijfwerk van Keuls is gebaseerd op haar ervaringen met deze jongeren. Voorbeelden van boeken zijn: Jan Rap, Het verrotte Leven van Floortje Bloem en Meneer en mevrouw zijn gek, welke gaat over de psychiatrie. De schrijfstijl van Keuls kenmerkt zich door de realiteitszin, warmte, humor en persoonlijke ervaringen.