Boeken van Nausicaa Marbe | Mândraga, Smeergeld en Wachten op het Westen

Nausicaa Marbe werd geboren op 11 augustus 1963 in Boekarest. In 1982 verhuisde Marbe naar Nederland. Ze is de dochter van de schrijver Aristide Poulopol en de pianiste en componiste Myriam Marbe.

Journalistiek

Eenmaal in Nederland ging Marbe aan de Vrije Universiteit van Amsterdam studeren. Marbe heeft gewerkt als journaliste voor verschillende programma’s van de VPRO, zowel voor radio als televisie. Marbe heeft ook voor verschillende kranten geschreven waaronder de Volkskrant, Vrij Nederland, Trouw en NRC Handelsblad. Voor de Volkskrant schreef ze tot in 2013 wekelijks een column, daarna ging ze verder bij De Telegraaf. Daarnaast heeft Marbe vier boeken geschreven.

Columns

Marbe staat vooral bekend om haar scherpe, politieke uitspraken. Naast haar columns schrijft ze ook veel op haar Twitterpagina. Door haar jeugd in Roemenië weet Marbe wat het is om niet uit te mogen spreken over hoe je ergens over denkt. Door deze repressie is de behoefte om vrijuit te spreken juist groter geworden. Marbe is dan ook niet bang of terughoudend in haar schrijfwerk en gaat geen grote woorden uit de weg. Door haar scherpe uitspraken verschijnt ze regelmatig in de media.

Boeken

In 1998 werd het eerste boek Mândraga van Marbe gepubliceerd. In deze roman keert Ira terug naar het landgoed Mândraga in Roemenië. De roman vertelt op indrukwekkende wijze de historie en politiek van een bewogen land. Het tweede boek van Marbe verscheen in 2001 met de naam Kader, Lulu, Moses en ik. In 2010 publiceerde Marbe nog een boek genaamd Moldavische kokkin. Haar bekendste boek is de roman Smeergeld uit 2014. Deze roman is bekroond met de Diamanten Kogel. In dit boek gaat het over een gezin uit Haarlem dat in geldzorgen komt door het ontslag van vader Job. Uit het niets duikt een vrouw uit Jobs verleden op en weet zich in het gezin te nestelen. Job zoekt een manier om haar uit zijn leven te laten verdwijnen.