Boeken van Annie M.G. Schmidt | Pluk Van De Petteflet, Jip En Janneke en Dikkertje Dap

De Nederlandse schrijfster en dichteres Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (1911-1995) was vooral beroemd door haar kinderboeken. Zowel in Nederland en Vlaanderen waren de boeken Pluk van de Petteflet, Abeltje en de Jip en Janneke serie erg bekend.

Ook bekende kinderversjes als Het Beertje Pippeloentje en Dikkertje Dap komen van Schmidt. Annie leerde op jonge leeftijd al lezen en begon ook al vroeg met het schrijven van gedichtjes. Haar passie voor het schrijven begon dus al vroeg. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte Schmidt als bibliothecaresse en later als directrice van de stadsbibliotheek.

Loopbaan

Het schrijven van Schmidt begon bij de krant Het Parool waar ze eerste begon als documentalist en later redactrice werd. Echte bekendheid als schrijfster kreeg Schmidt door de hoorspelserie In Holland staat een huis. Deze serie liep van 1952 tot 1958. De tekst voor de musical Heerlijk duurt het langst werd geschreven door Schmidt in 1965. In de jaren erna volgde de welbekende televisieserie Ja zuster, nee zuster, evenals vele musicals. Dit waren musicals als En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot en Madam. Na het succes van de televisieserie Ja zuster, nee zuster was er het succes van de serie Pleisterkade 17 van 1975 tot 1977.

Boeken en prijzen

Schmidt schreef een groot aantal succesvolle kinderboeken en kinderboekenseries waaronder Jip en Janneke, Abeltje, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje en Wiplala. In 1957 ontving Schmidt voor het boek Wiplala de prijs voor Het beste kinderboek. Haar gehele oeuvre werd in 1964 bekroond met de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Voor zowel Minoes en Pluk van de Petteflet ontving ze de Zilveren Griffel. In 1981 werd Otje bekroond met de Gouden Griffel. Haar jeugd- en kinderboeken werden in 1991 wederom beloond, dit maal met de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Naast deze prijzen heeft Schmidt nog vele andere prijzen gewonnen voor haar boeken.