Boeken van Wilfried de Jong | De man met zijn wielerverhalen, Aai en De linkerbil van Bettini

Wilfried de Jong is een echte duizendpoot. Hij is cabaretier, journalist, schrijver, programmamaker en televisiepresentator en speelt contrabas. Ook is hij een ferfent amateurwielrenner, een onderwerp waar hij ook graag over schrijft.

Voetbal en jazz

Wilfried de Jong werd op 30 september 1957 geboren in Rotterdam. Hij groeide op in een Rotterdamse buitenwijk. Het gezin woonde in een klein flatje waar de Jong een kamer moest delen met zijn broers. Zijn vader had in de binnenhaven een groothandel in diepvriesproducten. Toen de groothandel wat beter begon te lopen verhuisde het gezin naar Schiebroek. Als kind sportte de Jong ook al graag. Hij speelde graag voetbal maar naar eigen zeggen ‘niet goed genoeg om gescout te worden voor een grote club’. Ook is de Jong gek op jazz en op zijn 16e kocht hij samen met een vriendje een contrabas.

Waardenberg en De Jong

Na het atheneum wist de Jong even niet goed wat te gaan studeren, en op aanraden van een pater van school vertrok hij voor een paar maanden naar een kibboets in Israël. Na zijn terugkeer ging hij naar de sociale academie en werkte een tijdje als welzijnswerker. Hierna werkte hij als journalist op de kunstredactie van ‘Het Vrije Volk’. Op een gegeven moment werd hij door Martin van Waardenberg die nog kende uit zijn jeugd benaderd om samen een theaterprogramma te maken. Samen vormden ze van 1985 tot 1996 een cabaret duo dat bekend stond om zijn acrobatische toeren, bizarre humor en de Jong die contrabas speelde.

De man met zijn wielerverhalen

Als Waardenberg en de Jong uit elkaar gaan begint de Jong met het maken van televisieprogramma’s. Onder meer ‘Sportpaleis de Jong’, ‘Holland Sport’, ’24 uur met…’ en ‘Zomergasten’. Hij speelt af en toe ook een rol in series en in films. Ook begon de jong met schrijven. Hij debuteerde met de verhalenbundel ‘Aai’ in 2000 gevolgd door ‘De linkerbil van Bettini’ in 2003. De Jong schrijft graag over sport, en met name over wielrennen. In 2020 verscheen een bundeling van zijn beste wielerverhalen: ‘De man met zijn wielerverhalen’.

2 reacties op “Boeken van Wilfried de Jong | De man met zijn wielerverhalen, Aai en De linkerbil van Bettini

  1. Pingback: Actuele Schaatsboeken Top 10 | Boekenwinkel.nl

  2. Pingback: Actuele Wielerboeken Top 10 | Boekenwinkel.nl

Reacties zijn gesloten.