Boeken van Tess Gerritsen | De Chirurg, De Leerling en Zustermoord

Tess Gerritsen is een bekend schrijver van thrillers. Door haar naam zou je kunnen denken dat het om een Nederlandse schrijver gaat, maar dat is niet het geval. Deze schrijver van Chinese afkomst is geboren en getogen in de Verenigde Staten. Ze heeft een achtergrond als internist en schrijft met name medische thrillers.

Geïntrigeerd door menselijk gedrag

Tess Gerritsen werd geboren als Terry Gerritsen op 12 juni 1953 in San Diego in de Verenigde Staten. Als kind droomde ze ervan om haar eigen romans te schrijven. Maar haar familie zag daar geen heil in en moedigden haar aan om in plaats daarvan medicijnen te gaan studeren. Ze ging naar Stanford University om antropologie te studeren waar ze geïntrigeerd raakte door menselijk gedrag. Daarna ging Gerritsen naar San Francisco om aan de Universiteit van Californië medicijnen te studeren. In 1979 behaalde ze haar basisarts diploma en vertrok naar Hawaï waar ze werkte als interniste. Tijdens haar werk ontmoette ze haar man die ook arts was en wel uit Nederland kwam en de naam achternaam Gerritsen had.

Medische thrillers

Toen Gerritsen zwanger was van haar eerste kind besloot ze te stoppen met werken en begon ze met schrijven. In 1987 verscheen haar eerste boek, een romantische thriller met de titel ‘Call After Midnight’. Ze schreef ook het scenario voor de televisiefilm ‘Adrift’ die in 1993 werd uitgezonden door CBS. In 1996 begon ze met het schrijven van medische thrillers, waar haar expertise als arts goed van pas kwam. Haar eerste medische thriller ‘Harvest’ was een enorm succes, en vanaf dat moment legde Gerritsen zich alleen nog maar toe op het schrijven van medische thrillers. Bekende titels van haar hand zijn ‘The Bone Garden / Koud Hart’ uit 2007, ‘Playing with fire / Speel met vuur’ uit 2015 en ‘The shape of night / Schaduw van de nacht’ wat uitkwam in 2019.