Tommy Wieringa is een bekend schrijver en journalist die zelfs de eer heeft gehad om oud-president Barack Obama te mogen interviewen naar aanleiding van diens ‘Memoires’.
Een echt klootzakje
Tommy Wieringa werd geboren in het plaatsje in het Twentse plaatsje Goor op 20 mei 1967. Het gezin verhuisde kort daarop naar Aruba, maar toen hij negen was verhuisden ze weer terug naar Nederland en streken ze neer in het Twentse Geesteren. Na de scheiding van zijn ouders trok bij zijn vader in. Ook zijn schooltijd verliep niet zonder slag of stoot. Naar eigen zeggen was hij op school een echt ’klootzakje’ en werd door zijn gedrag uiteindelijk ook van school gestuurd.
Afzweren van angsten
Hij begon met schrijven op de angsten te bezweren die hij ervaarde als hij alleen was in de oude boerderij waar hij met zijn vader woonde. Op zijn 16 liep hij daar weg, maar door zijn pleegmoeder belandde hij weer op het rechte pad en behaalde zijn vwo-diploma. Na het afronden van de middelbare school ging Wieringa geschiedenis studeren in Groningen en later journalistiek in Utrecht. Zijn eerste roman, getiteld ‘Dormantique’s manco’ verscheen in 1995. Zijn derde roman ‘Alles over Tristan’ werd bekroond met de Halewijn prijs. Maar zijn grote doorbraak moest wachten tot zijn vierde roman ‘Joe Speedboot’ uit 2005.
Crossing borders
Daarna gaat het de Twentse schrijver eindelijk voor de wind. Hij oogstte veel succes met zijn literaire werk, ontving onder andere de Gouden Uil, de NS Publieksprijs en de AKO-literatuurprijs. Als journalist werkte hij onder andere voor de Volkskrant, de Pers en Vrij Nederland. In 2018 werd hij columnist bij het NRC Handelsblad. Het blijft niet bij schrijven. Voor de KRO maakte hij een reeks hoorspelen en in 2013 presenteerde hij het VPRO-programma ‘De Grens’. Wieringa experimenteert met een combinatie van muziek en poëzie in de groep Donskoy, waarmee hij onder andere optrad op het Crossing Border festival en Lowlands.
Raakvlakken met het verleden
De boeken van Wieringa gaan veelal over relaties of vriendschappen die niet zelden stuk lopen en verwijzen naar zijn eigen verleden. ‘De Heilige Rita’ uit 2017 gaat bijvoorbeeld over een alleenstaande vader die samen met zijn volwassen zoon een tweepersoonshuishouden runt. In dit boek onderzoekt hij wat er zou zijn gebeurd als hij bij zijn vader zou zijn blijven wonen. In 2018 ontving Wieringa de BookSpot literatuurprijs voor ‘De Heilige Rita’.