Boeken van Marieke Lucas Rijneveld | De avond is ongemak & Mijn lieve gunsteling

Marieke Lucas Rijneveld heeft nog maar 4 boeken uitgebracht, maar toch heeft haar eerste roman ‘De avond is ongemak’ de jonge auteur al de internationale prestigieuze Booker Prize opgeleverd. Wie is dit aanstormende talent?

Opgegroeid op een veehouderij

Marieke Lucas Rijneveld werd op 20 april 1991 geboren als Marieke Rijneveld in het Noord-Brabantse plaatsje Nieuwendijk waar haar vader veehouder was. Toen ze 19 was verhuisde de jonge Rijneveld naar Utrecht om Nederlands te gaan studeren. Maar na een jaar verruilde ze deze opleiding voor de Schrijversvakschool in Amsterdam. De artikelen die ze in deze beginperiode schreef warden onder andere gepubliceerd in de VPRO Gids, het Vlaamse literaire tijdschrift ‘Het liegend konijn’ en het literaire tijdschrift ‘Hollands Maandblad’.

Een getalenteerde boerendochter

Haar achtergrond als boerendochter speelt een belangrijke rol in het werk van Rijneveld. In 2015 verscheen haar eerste werk, een dichtbundel met de titel ‘Kalfsvlies’. De dichtbundel werd vol lof ontvangen en kreeg in 2016 de C. Buddingh prijs voor het beste poëziedebuut. In 2018 verscheen haar eerste roman ‘De avond is ongemak’ welke zich ook in een agrarische omgeving afspeelt. De vertaling van dit boek in samenwerking met de vertaalster Michele Hutchison, zou haar in 2020 de prestigieuze Booker Prize opleveren. In 2020 verscheen haar tweede roman ‘Mijn lieve gunsteling’ waarin de relatie tussen een veearts en een boerendochter centraal staat. Nog steeds werkt Rijneveld 2 dagen in de week op een veehouderij.

Tussenmens

Marieke Lucas Rijneveld wilde eigenlijk een jongetje zijn en verzon daar de alter ego Lucas voor. Maar omdat ze op de middelbare school werd gepest om haar jongensachtige verschijning bracht ze dit gevoel wat minder tot uiting. Toen ze begon te schrijven voegde ze de naam Lucas toe als tweede naam waarmee ze wil aangeven dat ze zich zowel man als vrouw voelt, in haar woorden een ‘tussenmens’.