Boeken van Tessa de Loo | De Tweeling, Een Bed In De Hemel en Kenau

Op 15 oktober 1946 werd in Bussum Johanna Martina (Tineke) Duyvené de Wit geboren. Nu is deze Nederlandse schrijfster bekend onder het pseudoniem Tessa de Loo.

Docent

Na de middelbare school studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hierna ging ze als docente Nederlands aan de slag. Later vertrok De Loo naar Portugal waar ze nu nog steeds werkt en woont. In haar huis in Portugal organiseert de schrijfster meerdere keren per jaar schrijfcursussen. De Loo heeft een zoon genaamd Joris. Van de vader van Joris is ze gescheiden in 1980. Het is niet bekend of De Loo momenteel een partner heeft.

De Loo als schrijfster

Na op verschillende plekken te hebben gewerkt als docente maakte De Loo in 1983 haar debuut. Haar eerste boek De meisjes van de suikerwerkfabriek was gelijk een succes. Het boek van De Loo werd met twee debuutprijzen bekroond en is in grote aantallen verkocht. Hierna volgde het boek Meander over een commune. Haar derde boek Het rookoffer, dat verscheen in 1987, gaat over een tragische liefde op de middelbare school tussen een docent en een leerling. Dit boek was tevens een boekenweekgeschenk. In het jaar erna verscheen Het mirakel van de hond en weer een jaar later Isabelle. Van Isabelle is tevens een verfilming gemaakt.

De Tweeling

In 1993 verscheen de succesvolle roman De Tweeling. Voor dit boek kreeg ze de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de Otto von der Gablentz prijs. In deze roman worden twee zusjes, kort na de Eerste Wereldoorlog van elkaar gescheiden en groeit de ene op in Duitsland en de andere in Nederland. Door toeval ontmoeten zij elkaar weer. In de jaren de volgende, tot 2018, schreef De Loo nog vele verschillende romans. Thema’s die terugkomen in de schrijfstijl van De Loo zijn het conflict tussen de volwassenwereld en deze van kinderen, en het conflict tussen individu en collectief.