Boeken van Heleen van Royen | De Ontsnapping, De Gelukkige Huisvrouw en Godin Van De Jacht

De schrijfster Helena Margaretha (Heleen) Kroon werd op 9 maart 1965 geboren in Amsterdam. Ze staat bekend als Heleen van Royen door het huwelijk met Ton van Royen, van wie ze in 2013 ging scheiden. Met hem kreeg ze ook een zoon en dochter.

De Gelukkige Huisvrouw

De huidige partner van Van Royen is Bart Meeldijk. Inmiddels heeft Van Royen ook haar eerste kleinkind in de armen mogen sluiten. Van Royen is bekend van vele bestsellers zoals De gelukkige huisvrouw en De hartvriendin. Daarnaast heeft ze ook deelgenomen aan verschillende televisieprogramma’s. 

Jeugd en carrière

Tijdens haar jeugd, haar dertiende levensjaar, pleegde haar vader zelfmoord door verdrinking in de Sloterplas. Na het behalen van een vwo-diploma studeerde Van Royen in Utrecht aan de School voor Journalistiek, waar ze in 1987 afstudeerde. Hierna werkte ze onder andere bij Radio Noord-Holland en het Haarlems Dagblad. Met haar roman De gelukkige huisvrouw maakte ze haar debuut als romanschrijfster. De zelfmoord van haar vader speelde in deze roman een grote rol. De roman werd een succes en verscheen in verschillende landen. Van het verhaal werd tevens een toneelstuk en filmscenario gemaakt. Ook het boek Godin van de jacht uit 2003 werd in verschillende landen uitgebracht. Naast romans schreef Van Royen columns voor Het Parool.

Prijzen en televisie

Het boek De Ontsnapping is bekroond met de NS Publieksprijs en de Engelstalige versies van De Gelukkige Huisvrouw en De ontsnapping waren genomineerd voor The International IMPAC Dublin Literaty Award. Van Royen heeft deelgenomen aan verschillende spelshows waaronder Dancing with the stars, Wat vindt Nederland?, De Jongens tegen de Meisjes en Ik hou van Holland. Voor het programma Waar is de Mol? is ze afgereisd naar de Verenigde Staten en voor het programma Talenten Zonder Centen naar Zuid-Korea. Van Royen heeft ook een fotoboek uitgebracht in 2014. Dit boek bracht ze uit naar aanleiding van de fototentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag met voornamelijk erotische foto’s.