Boeken van Suzanne Vermeer | Souvenir, Waterland en Midwinter

Suzanne Vermeer is een al even geheimzinnig pseudoniem van een onbekende schrijver of schrijvers die mysterieuze vakantie thrillers schrijven.

Paul Goeken

Suzanne Vermeer was in de eerste instantie het schrijverspseudoniem van Paul Goeken. Goeken had al thrillers gepubliceerd onder zijn eigen naam, maar het verhaal ‘All-Inclusive’ week enigszins af van zijn gebruikelijke stijl. De uitgever Bruna stelde voor om het boek onder een pseudoniem uit te brengen. Omdat vrouwelijke thrillerschrijvers enorm aan populariteit begonnen te winnen werd in overleg besloten om het boek onder het pseudoniem Suzanne Vermeer uit te brengen. Bijna niemand wist dat Goeken schuilging achter deze naam. Er werd zelfs een biografie opgetuigd waarin de fictieve schrijfster in Nijmegen Spaans had gestudeerd en na haar studie naar Barcelona was vertrokken en daar haar debuutroman had geschreven.

Een succesvol pseudoniem

De boeken van Suzanne Vermeer hebben vakantie en toerisme als centraal thema. De eerste boeken kwamen dan ook rond de zomervakantie uit. In 2010 kwam er voor het eerst ook een boek in de winter uit met de titel ‘Après-ski’. Goeken had eigenlijk veel meer succes met zijn schrijfwerk onder zijn pseudoniem dan onder zijn echte naam. De boeken stonden vaak hoog en lang genoteerd in de Nederlandse Bestsellerlijst. De thriller ‘Cruise’ uit 2010 werd bijvoorbeeld genomineerd voor de NS publieksprijs.

In 2011 overleed Goeken aan de gevolgen van kanker. Zijn uitgever maakte toen bekend dat Suzanne Vermeer een pseudoniem was en dat de boeken door Paul Goeken waren geschreven.

Een nieuwe schrijver

Maar nog steeds worden er thrillers gepubliceerd onder de naam Suzanne Vermeer door uitgeverij Bruna. In 2012 verscheen ‘Bon Bini Beach’ en in 2013 kwam de thriller ‘Route du Soleil’ uit onder de naam Suzanne Vermeer. Tot op heden is het onbekend welke schrijver of schrijvers er momenteel schuilgaan achter het pseudoniem.