Boeken van Susan Smit | De Eerste Vrouw, Gisele en Tropenbruid

Op 24 februari 1974 werd Susan Smit geboren in Leiden. Ze brak al snel door als internationaal fotomodel. Een paar jaar later, i 1996, maakte ze deel uit van de band JKP Project. Ze kwam er echter al snel achter dat die wereld te oppervlakkig voor haar was, waarna ze Nederlands ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig woont Smit nog steeds in Amsterdam samen met haar man Onno Aerden en haar twee kinderen.

Heks

Het eerste boek dat Smit heeft geschreven gaat over hekserij. Vandaar ook de naam Heks (2001). Dit boek heeft ze geschreven omdat ze zich heeft verdiept in de geschiedenis van de hekserij en in de moderne heks. Het boek gaat over haar zoektocht en wat ze allemaal te weten is gekomen over religie, godinnen en moderne hekserij. Dat haar interesse bij hekserij lag bleek ook uit de andere boeken die volgden. Zoals het boek Wijze Vrouwen (2004) dat over feminisme, liefde, moed en magie gaat. Als ook het boek De stad en sterren (2004) over de balans tussen spirituele diepgang en het jachtige moderne leven.

Elena’s vlucht

Haar eerste roman werd uitgebracht in 2005 genaamd Elena’s vlucht. In dit boek wordt verteld over de liefde tussen een Roma meisje en een katholieke jongen, in een periode tussen de twee wereldoorlogen in Europa. Haar tweede roman werd vijf jaar later uitgebracht in 2010 genaamd Vloed. Deze roman is gebaseerd op haar overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg en haar leven in 1899. Het is een boek over liefde, haat, familie en zelfstandigheid. Haar derde roman Gisèle verscheen in 2013. Er wordt geschreven over de dichter Adrianus Roland Holst, kunstenares Gisèle van Waterschoot-van der Gracht en actrice Mies Peters. Dit boek gaat over de relatie tussen de drie hoofdrolspelers in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

NightWriters

Smit maakte ook onderdeel uit van het schrijversgezelschap NightWriters samen met Saskia Noort, Kluun, Tommy Wieringa, Herman Koch en Ronald Giphart. Hiermee trad ze op in theaters door het hele land en zelfs op Curaçao. Jaren later stelde ze ook het schrijverscollectief Writers on Heels op samen met Saskia Mulder om vervolgens De Verleiding te schrijven. Tegenwoordig is Smit regelmatig op tv te zien zoals in Vijf Uur Live, De TV Show op reis en 5 jaar later.