Boeken van Connie Palmen | De Wetten, Jij Zegt Het en I.M.

Connie Palmen werd geboren in Sint Odiliënberg, midden in Limburg, op 25 november 1955. Na haar katholieke opvoeding besloot Palmen dat ze later ook priester zou worden. Alleen op de lagere school bleek dat haar voorkeur toch meer bij toneel en musicals lag.

Na de mavo ging ze naar Amsterdam om daar Nederlands te studeren. Dit deed ze samen met onder andere Matthijs van Nieuwkerk en Jessica Durlacher. In haar eerste jaren als schrijfster publiceerde ze voornamelijk korte verhalen zoals Als een weke krijger.

De Wetten

In 1991 publiceerde Palmen haar eerste roman, genaamd De Wetten, waarmee ze een jaar later het Gouden Ezelsoor en European Novel of the Year 1992 won. De roman verscheen in wel 23 verschillende landen, van Japan tot Argentinië. Met deze twee prijzen was haar naam wel gevestigd. De Wetten gaat over zeven mannen met verschillende rollen die hun kijk op de wereld vertellen. Het tweede geprezen boek van Palmen is De vriendschap (1995). In deze roman wordt de vriendschap beschreven tussen taalbehendige Catharina en woordblinde Barbara. Een vriendschap die wordt vergeleken met de verbintenis tussen lichaam en geest. Ook dit boek was een internationaal succes met 36 drukken.

Jij zegt het

Een ander veelgeprezen roman van Palmen is Jij zegt het. Deze Roman gaat over het beroemde liefdespaar Ted Hughes en Sylvia Plath, waarbij het verhaal wordt verteld van de overleden Ted Hughes. Op 11 februari 1963 eindigde de relatie doordat Sylvia Plath zich zelf van het leven beroofde. Deze roman gaat over het door de dood beheerste leven van Hughes. Dit verhaal betekende veel voor Palmen omdat ze in 2010 ook haar man verloor. Dit was ook het eerste boek dat ze uitbracht na het overlijden van haar man. Dit was tevens niet de eerste keer dat Palman haar partner verloor en daar over schreef. In 1998 schreef ze namelijk de roman I.M. waar ze haar relatie met Ischa Meijer beschreef.

Geletterde mensen

Palmen heeft op dit moment zeven romans op haar naam staan. Naast de vier bovenstaande boeken heeft ze ook nog De erfenis (1999), Geheel de uwe (2002) en Lucifer (2007) geschreven. Naast deze romans heeft ze in het verleden voornamelijk verhalen geschreven waarvan de eerste gepubliceerd werd in 1985. Ook heeft ze meegewerkt aan andere boeken en korte verhalen geschreven voor bundels. Samen met Adriaan van Dis heeft ze in 1996 een theaterprogramma gemaakt, genaamd Geletterde mensen, waarmee ze door heel Nederland en België trok.