Boeken van Tomas Ross | De Marionet, Blonde Dolly en Doodskopvlinder

Tomas Ross werd geboren als Willem Pieter Hogendoorn op 16 september 1944 in Den Bommel. De Nederlandse schrijver gebruikt de naam Tomas Ross als pseudoniem.

Opleiding

Vandaag de dag is Ross getrouwd en heeft hij drie kinderen, een zoon en twee dochters, waarmee hij in Den Haag woont. Na het gymnasium op de middelbare school te hebben afgerond ging Ross voor een tijdje geschiedenis studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ross studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht van 1966 tot 1969. Ook heeft hij niet-westerse sociologie gestuurd, waarvoor hij in 1975 afstudeerde. 

Loopbaan

Ross heeft als journalist gewerkt voor onder andere Het Vaderland en de VNU. Ook heeft Ross voor de televisie gewerkt, voor NOS en TROS. In 1979 schreef Ross zijn eerste boek genaamd Loch Ness – mythe of werkelijkheid. In 1980 verscheen het eerste boek onder zijn pseudoniem Tomas Ross, dit was de politieke thriller De honden van het verraad. In 1984 stapte Ross volledig over op het schrijverschap. Het boek De honden van het verraad is een klassiek voorbeeld van het handelsmerk van Ross: grondig onderzoek, feiten en doofpotaffaires die vaak leiden naar een verrassend samenzweringstheorie. De boeken van Ross kunnen geschaard worden onder faction en misdaadromans.

Prijzen en televisie

Voor het boek Bèta kreeg Ross in 1987 de Gouden Strop. Het boek Koerier voor Sarajevo werd in 1996 ook met deze prijs bekroond, evenals het boek De zesde mei in 2003. Naast romans schreef Ross ook scenario’s voor verschillende televisieseries. Dit waren series als bijvoorbeeld De Brug in 1990, Bij de gratie Gods in 1996 en Wij Alexander in 1998. Ook voor een aantal films van Theo van Gogh schreef Ross de scenario’s. Voor de serie Bernhard, schavuit van Oranje won Ross in 2010 de Zilveren Krulstaart. Het scenario voor de televisieserie Beatrix, Oranje onder vuur is tevens door Ross geschreven.