Boeken van Rutger Bregman | De meeste mensen deugen & Met de kennis van nu

Rutger Bregman wordt gezien als één van de grootste Nederlandse denkers van deze tijd. Met name zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’ heeft niet alleen in ons eigen land maar wereldwijd veel stof doen opwaaien.

Geschiedenis is een kwestie van jongleren

Rutger Bregman werd op 26 april 1988 in het Zuid-Hollandse Renesse geboren, maar bracht zijn jeugd door in Zoetermeer. Het feit dat zijn vader dominee was heeft waarschijnlijk invloed gehad op de ontwikkeling van Bregman. Niet zozeer in religieuze zin, maar hij ontdekte daardoor de kracht van verhalen, en hoe je door het vertellen van verhalen verandering teweeg kon brengen. Na de middelbare school ging Bregman geschiedenis studeren aan de universtiet van Utrecht en in Los Angeles. In zijn optiek is geschiedenis een kwestie van jongleren met ideeën personages om tot een verhaal te komen wat verteld kan worden.

De Rudi & Freddie Show

Al tijdens zijn studie begon Bregman met het publiceren van artikelen voor onder andere De Groene Amsterdammer, Trouw, de Volkskrant en nrc.next. Ook was hij al vanaf het begin betrokken bij het online journalistieke platform ‘De Correspondent, waar hij nu nog steeds voor schrijft. Ook maakt hij samen met Jesse Frederik sinds 2016 podcasts voor het platform onder de naam ‘De Rudi & Freddie Show’.

In het licht van de geschiedenis

Bregman’s eerste boek verscheen in 2012 met de titel ‘Met de kennis van nu, actuele problemen in het licht van de geschiedenis’. Kort daarop volgde in 2013 ‘De geschiedenis van de vooruitgang’ dat werd beloond met de jaarlijkse boekenprijs van de Vlaams literale denktank ‘Liberales’.

Gratis geld voor iedereen

Bregman valt op door zijn ideeën voor een betere samenleving. Deze opvattingen komen onder meer naar voren in zijn boeken ‘Gratis geld voor iedereen’ dat werd gepubliceerd in 2016 en ‘De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens’ uit 2019. Naar aanleiding van het boek ‘Gratis geld voor iedereen’ kreeg Bregman wereldwijd veel aandacht. Zo gaf hij op TedX een lezing met de titel ‘Poverty isn’t a lack of character; it’s a lack of cash’ en sprak hij onder andere op het World Economic Forum in Davos in 2019.