Boeken van J.K. Rowling | Harry Potter

Wie J.K. Rowling is behoeft waarschijnlijk geen uitleg meer. De auteur van de ongekend populaire Harry Potter boeken is inmiddels wereldwijd bekend.

Een boekenwurm met sproeten en ziekenfondsbrilletje

Joanne Rowling werd geboren op 31 juli 1965 in Bristol,in het Verenigd Konikrijk. Ze groeide op in Gloucestershire in het zuidoosten van Wales. Haar vader was vliegtuigingenieur in de Rolls Royce-fabriek in Bristol en haar moeder een wetenschapstechnicus. De jonge Rowling groeide op tussen boeken. Naar haar eigen zeggen was ze een echte boekenwurm, compleet met sproeten en ziekenfondsbrilletje.

Boete voor achterstallige boeken

Rowling wilde van jongs af aan schrijver worden. Ze schreef haar eerste boek op zesjarige leeftijd, een verhaal over een konijn met de toepasselijke titel ‘Konijn’. Op haar elfde schreef ze haar eerste roman. Rowling studeerde aan de Universiteit van Exeter, waar ze zo veel las buiten haar syllabus Frans en Klassiek dat ze een boete van £ 50 kreeg voor achterstallige boeken in de universiteitsbibliotheek. Na haar studie verhuisde ze naar Londen en werkte daaronder andere als onderzoeker bij Amnesty International.

Harry Potter

Rowling kreeg het idee voor Harry Potter in 1990 toen ze in een vertraagde trein van Manchester naar London King’s Cross zat. Gedurende de volgende vijf jaar begon ze alle zeven boeken van de serie uit te werken. Ze schreef meestal met de hand op allerhande stukjes papier. Nadat ze het volledige manuscript had voltooid, stuurde ze de eerste drie hoofdstukken naar een aantal literaire agenten, van wie er één terugschreef met de vraag om de rest ervan, in haar eigen woorden ‘de beste brief was die ik ooit in mijn leven heb ontvangen’.

K voor Kathleen

Rowlings eerste boek ‘Harry Potter en de steen der Wijzen’ werd gepubliceerd in juni. De ‘K’ in J.K. Rowling staat voor Kathleen, de naam van haar grootmoeder van vaderskant. Het werd toegevoegd op verzoek van haar uitgever, die dacht dat een boek van een vrouwelijke auteur jonge jongens misschien niet zou aanspreken. De Harry Potter reeks werd een wereldwijd succes, en in 2001 werd het eerste deel verfilmd.