Boeken van Hendrik Groen | Het geheime dagboek…

Wie is Hendrik Groen? Dat is de vraag die de gemoederen jarenlang heeft beziggehouden. Anders dan dat hij de auteur was van ‘Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar’ wist niemand wie Hendrik Groen eigenlijk was.

Speculaties over de identiteit van de auteur

In 2014 verschijnt het boek ‘Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar’. Maar niemand had ooit van de auteur Hendrik Groen gehoord, en de beste man bleek ook niet te bestaan. Hendrik Groen bleek een pseudoniem, maar van wie? Twee jaar lang werd er driftig gespeculeerd wie de auteur kon zijn. Er werden verschillende namen genoemd die schuil konden gaan achter het pseudoniem, van Arnon Grunberg tot Sylvia Witteman en van Remco Campert tot Nico Dijkshoorn.

Geen zin in heisa

In 2016 onthulde Henk Verweerd van de kleine uitgeverij Liverse dat Peter de Smet de naam achter het pseudoniem was. De in Amsterdam wonende De Smet had nog nooit eerder gepubliceerd en werkte bij een muziekschool. Hij koos ervoor om zijn boek uit te geven onder een pseudoniem omdat hij geen zin had in publiciteit en de heisa die dat met zich mee zou brengen. Toen het boek werd onderscheiden met de Publieksprijs voor het Nederlandse boek kwam de auteur de prijs dan ook niet ophalen.

Kees Hulst in de hoofdrol

In datzelfde jaar verscheen ook ‘Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85’, ook onder het pseudoniem Hendrik Groen. In 2017 begon Omroep Max met het verfilmen van de boeken met Kees Hulst in de hoofdrol als Hendrik Groen.

Ook dit boek werd in 2018 onderscheiden met de Publieksprijs voor het Nederlandse boek, maar deze keer kwam de acteur Kees Hulst de prijs in ontvangst nemen.