Boeken van Michel van Egmond | Gijp, Kieft en Johan Derksen

Geboren in Voorburg, naast Den Haag, op 26 maart 1968. Tegenwoordig woont hij op loopafstand van zijn nieuwe vriendin Antoinnette Scheulderman in Rotterdam.

Door de verschillende manieren van leven – Van Egmond heel rommelig en bij Scheulderman wat georganiseerder – hebben ze er voor gekozen om niet samen te wonen. Beiden zijn ze begonnen als sportjournalisten. Van Egmond begon als stagiaire bij de Zoetermeerse Courant en Scheulderman, na anderhalve universitaire studie, bij het Algemeen Dagblad. Michel van Egmond heeft nog twee dochters uit een eerder huwelijk (nu 13 en 18 jaar oud).

Nooit meer juichen


Na De Zoetermeerse Courant ging van Egmond werken voor de sportredactie van De Haagsche Courant. Daarnaast was hij ook columnist voor het Algemeen Dagblad Sportwereld en freelance journalist voor verschillende sporttijdschriften. Zijn eerste boek Nooit meer juichen (1999) gaat over grote helden uit de sportwereld van over de hele wereld waarbij het niet altijd even goed afliep. Maar het is zeker geen verdrietig boek. De levensstijl die de sporters hiervoor hebben moeten leiden is namelijk uniek en noemenswaardig. Ze hebben allemaal hun eigen weg gevolgd op hun eigen manier.

Gijp

Van Egmond is de eerste schrijver die drie keer de NS publieksprijs heeft gewonnen. De eerste keer dat hij hem heeft gewonnen was in 2013 voor zijn boek Gijp (2012). Gijp is een complete biografie over René van der Gijp, tegenwoordig bekend van Voetbal Inside. In dit boek worden de eerste jaren van een geboren zondagskind beschreven, waarna er uitgebreid wordt ingegaan op zijn spelerscarrière. Ook de opkomst, ondergang en wederopstanding van Van der Gijp zijn media carrière wordt uitgebreid beschreven.

Kieft

De tweede keer dat van Egmond de NS publieksprijs won was voor zijn boek Kieft uit 2014. Dit boek is ook een biografie van een bekende ex-voetballer en tv-persoonlijkheid. Alleen nu gaat het over Wim Kieft. Er wordt ingegaan op zijn voetbalcarrière en zijn achttien jaar durende verslaving aan cocaïne en alcohol. De derde keer dat Van Egmond de NS publieksprijs won was in 2017 voor zijn boek De wereld volgens Gijp (2016). In dit boek wordt verder ingegaan op de biografie van René van der Grijp, waarbij meer wordt gekeken naar de laatste jaren. In die laatste jaren is boel gebeurd, zoals het overlijden van zijn moeder en zijn ex-levenspartner. Er worden ook mooie dingen beschreven zoals de opvoeding van zijn zoon. 

In 2021 volgt zeer waarschijnlijk een boek over en met Johan Derksen, waarvoor Van Egmond in 2020 een tijd lang meeliep met de uitgesproken voetbalanalist en voormalig VI-hoofdredacteur. De titel van het boek is nog onbekend.

Een reactie op “Boeken van Michel van Egmond | Gijp, Kieft en Johan Derksen

  1. Pingback: De Top 10 mooiste boeken over Feyenoord | Boekenwinkel.nl

Reacties zijn gesloten.