Boeken van Mirjam Mous | De juf is een heks, Monsters Mollen en Allemaal Nijlpaarden

Mirjam Mous verdient haar boterham met hetgeen dat ze het liefste doet: het schrijven van kinderboeken. Dat ze schrijver wilde worden wist ze al vroeg, en als kind was ze dan ook altijd met haar neus in de boeken te vinden.

Altijd genoeg te lezen

Mirjam Mous werd op 7 oktober 1963 geboren in het Noord-Brabantse dorpje Oosterhout. Ze groeide op in made Made met haar moeder, de dochter van de slager, en een creatieve vader die kunstschilder was. Ze groeide op als enig kind, maar naar eigen zeggen vervelde ze zich nooit, omdat er altijd wel genoeg te lezen was. Al vanaf het moment dat Mous kon lezen wilde ze eigenlijk al schrijver worden. Maar na haar opleiding ging ze eerst aan de slag als lerares. Ze heeft 20 jaar gewerkt als onderwijzeres op de ‘Berkenhof’ in Breda, speciaal onderwijs voor kinderen met sociaal-emotionele kinderen.

De juf is een heks

Haar eerste boek verscheen in 1998 toen Mous nog werkte als onderwijzeres. Het boek droeg de titel ‘Monsters Mollen!’ en werd uitgebracht door van Holkema & Warendorf. Haar tweede boek ‘De juf is een heks’ verscheen hetzelfde jaar nog, gevolgd door ‘Allemaal Nijlpaarden’ in 1999. Haar oeuvre is indrukwekkend, elk jaar verschijnen er gemiddeld 4 kinderboeken van haar hand. Sinds 2005 heeft Mous zich dan ook fulltime toegelegd op het schrijven van kinderboeken. Naast kinderboeken schrijft Mous ook verhalen voor tijdschriften en ontwerpt ze lesmethoden.

Grappige kinderboeken en thrillers voor pubers

De boeken van Mous schijft boeken voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Ze schrijft bijvoorbeeld grappige kinderboeken zoals ‘De juf is een heks’ of Vigo de Vampier’ en serieuzere boeken voor pubers zoals ‘Doorgeschoten’ wat deels gebaseerd is op de tragische schietpartij op een highschool in Colombine in de verenigde Staten en ‘H@ck’. Het bekendste boek van Mous is waarschijnlijk wel ‘Boy 7’ wat in 2009 verscheen. Het boek is ook in meerdere talen vertaald en verfilmd.