Renate Dorrestein was een toonaangevende Nederlandse auteur, die zich hard maakte moor vrouwelijke auteurs. Ze richtte onder meer de Anna Bijns Stichting op, die jaarlijks een prijs uitreikt aan een vrouwelijke auteur. Ondanks dat haar boeken goed verkochten werd ze niet vaak geëerd met een literaire prijs. Op 4 mei 2018 overleed Renate Dorrestein aan de gevolgen van darmkanker.
Freelance redacteur
Renate Dorrestein werd op 25 januari 1954 geboren in Amsterdam, maar groeide op in Amstelveen. Haar vader was advocaat en haar moeder was voordat ze in het huwelijk trad lerares. Na het gymnasium ging ze als leerling-journalist werken bij ‘Panorama’, waar ze later als verslaggever aan het werk ging en onder meer de oorlog op Cyprus memaakte. Na vier jaar besloot ze als freelanceschrijver aan de slag te gaan en schreef onder andere voor ‘Het Parool’, ‘Opzij’ en de ‘Viva’, en richtte ze samen met Liesbeth Hendrikse het productiebureau ‘Proburo’ op wat bijlagen produceerde voor verschillende tijdschriften. In 1982 ging Dorrestein als redacteur werken voor ‘Viva’.
Fulltime schrijver
In 1987 besluit Dorrestein zich fulltime op het schrijven toe te leggen. Dorresteins debuutroman verscheen in 1983, getiteld ‘De Buitenstaanders’. Makkelijk was het niet, want haar manuscript werd eerst vele malen afgewezen voordat het eindelijk werd gepubliceerd. Twee van haar meest veelzeggende boeken zijn ‘Het perpetuum mobile van de liefde’, een autobiografische roman over de zelfmoord van haar zusje wat in 1988 verscheen en ‘Heden Ik’ over haar worsteling met de ziekte ME die in 1993 verscheen. Het boek heeft eraan bijgedragen dat ME serieuzer werd genomen door medici.
Gothic oeuvre
Het werk van Dorrestein wordt gekenmerkt door een feministisch karakter en valt onder de categorie ‘gothic novel’, een genre dat eind 18e eeuw is ontstaan en waarin de onvrede die veel vrouwen voelen over hun positie centraal staat. In 1993 werd het complete oeuvre van Dorrestein bekroond met de Annie Romeinprijs.