Mira Feticu is een Roemeens-Nederlandse schrijfster die op 10 december 1973 werd geboren in Breaza, Roemenië. Feticu heeft als publicist en radiomaakster gewerkt in Roemenië. Eenmaal in Nederland werkte ze als producent voor de maandelijkse talkshow Literatuur Late Night.
Hiernaast deed Feticu nog literair onderzoek voor de Roemeense Academie van Wetenschappen. Bij het Algemene Woordenboek van de Roemeense Literatuur maakt ze deel uit van het redactioneel collectief. In 1993 maakte Feticu haar literaire debuut met een collectieve dichtbundel.
Schrijfwerk
De collectieve dichtbundel en de eerste verhalenbundel van Feticu publiceerde ze in Roemenië. Hiervan werd ook een deel vertaald en in 2008 opgenomen in de bundel Moderne Roemeense verhalen. In 2005 verscheen haar korte, Roemeense roman Povesta Penelopei waarin het feit dat ze nu in Nederland woont aan bod komt. Vanaf 2018 is Feticu in het Nederlands gaan schrijven. Haar echte Nederlandse debuut maakte ze met de roman Lief kind van mij in 2012. Haar tweede roman De ziekte van Kortjakje verscheen in 2013. In 2015 werd de roman Tascha. De roof uit de Kunsthal uitgebracht waarvoor Feticu een werkbeurs ontving van het Nederlands Letterenfonds.
De roman Tascha. De roof uit de Kunsthal gaat over een diefstal van zeven stukken uit de Kunsthal Rotterdam. Feticu werd zelf onderdeel van haar verhaal toen bekend werd dat ze in het verleden een werk van Pablo Picasso, Tête d’Arlequin, bij de Nederlandse ambassade in Boekarest had gebracht. Na op onderzoek te zijn gegaan wegens een anonieme tip met Frank Westerman werd duidelijk dat dit een stunt was van de Belgische theatergroep Berlin. In 2019 verscheen het boek Al mijn vaders waar ook een theaterbewerking van wordt gemaakt. Een nieuw werk wordt verwacht in 2021 en heet Liefdesverklaring aan de Nederlandse Taal.
Privéleven van Feticu
Als jong meisje schreef Feticu al gedichten. Dit breidde zich later uit met verhalen. Ze volgde studies in Roemeense en Franse letteren en Vergelijkende literatuurwetenschap. Deze volgde zij in Boekarest. De liefde is de reden dat Feticu ooit naar Nederland is verhuisd. Ze maakte zich de taal snel eigen en boekte met haar liefde voor taal al snel successen. Momenteel woont Feticu met haar man en dochter in Rijswijk.