Boeken van Anna Enquist | Het meesterstuk, Contrapunt en Tegenwind

Anna Enquist is de pseudonaam van de Nederlandse schrijfster en dichtster Christa Widlund-Broer, geboren 19 juli 1945 te Amsterdam. Voor haar schrijfcarrière begon heeft Enquist een carrière gehad als psycholoog-psychotherapeut, psychoanalytica en pianiste.

Met haar gymnasium diploma ging Enquist naar de Leidse Universiteit om daar klinische psychologie te studeren. Om haar droom om pianiste te worden waar te maken ging ze daarna naar het conservatorium in Den Haag. Toen ze hier klaar was in 1976 ging ze aan het werk als docente psychologie en als schoolpsycholoog van het Sweelinckconservatorium in Amsterdam. Ze begon dit jaar ook haar opleiding psychoanalyse en werd vervolgens in 1987 aangesteld als psychoanalytica aan het Nederlands Psychoanalytisch Instituut.

Schrijfwerk

Pas in 1987, met het beëindigen van haar carrière als pianiste, begon Enquist pas echt met dichten. Haar eerste gedichten werden in 1988 gepubliceerd door het tijdschrift Maatstaf. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Soldatenliederen, onder de naam Anna Enquist, waarvoor ze in 1992 de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie ontvangt. Hiermee werd haar carrière als dichteres in gang gezet. Er volgden nog twee dichtbundels: Jachtscènes en Een nieuw afscheid. De gedichten van Enquist zijn heftig, vol van emotie en betreft veel persoonlijke onderwerpen.
Muziek speelde een belangrijke rol in het schrijven van haar gedichten en, later ook, haar romans. Haar eerste roman, Het meesterstuk gepubliceerdin 1994, is geschreven op het stramien van Mozarts opera Don Giovanni. Andere prijswinnende en bekende boeken van Enquist zijn onder anderen Het geheim, De ijsdragers, Contrapunt en De mooiste gedichten: een keuze uit eigen werk. Ook heeft ze een tijd verhalen en gedichten geschreven voor Hard gras, een voetbaltijdschrift. Deze verhalen werden later gebundeld in een boek genaamd De Kwetsuur.

Privéleven

Anna Enquist trouwde in 1976 met Bengt Widlund, een Zweedse cellist. De pseudonaam Anna Enquist werd mede bepaald door haar band met Zweden. Met haar man kreeg ze twee kinderen. In 2001 komt haar dochter van 27 te overlijden door een verkeersongeluk met een vrachtwagen op de Amsterdamse Dam. Mede door de inzet van Enquist na dit ongeval werd in 2003 de dodehoekspiegel verplicht gesteld voor vrachtwagens.