Boeken van Esther Gerritsen | Roxy, Dorst en De terugkeer

Esther Gerritsen (Nijmegen, 2 februari 1972) schrijft columns, romans en scenario’s voor toneel, televisie en films. Haar jeugd spendeerde Gerritsen in Gendt.

Ze heeft de studie Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gevolg. Haar eerste stuk, de monoloog Huisvrouw, ging in oktober 1999 in première in Amsterdam. Haar volgende monoloog Het geeft niet ging in 2000 in première in Utrecht. Als prozaschrijfster maakte Gerritsen haar debuut in 2000 met haar verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Verder schreef Gerritsen columns en reportages voor onder andere de Volkskrant, Humanist, Opzij en Passionate Magazine.

Schrijven en toneel


Na haar debuut in 2000 volgden verschillende, succesvolle romans van Gerritsen. Haar eerste roman Tussen een persoon verscheen in 2002. In dit jaar gingen ook twee toneelstukken van Gerritsen in première. Het toneelstuk Een vriendelijk stuk over mensen ging in mei in première en in september het stuk Monoloog van een paard. In 2003 volgde de voorstelling Hoe komt het kalf bij zijn maat. Deze teksten werden samen met de voorstelling Seks & Eten samengevoegd in de bundel Toneel

Een nieuwe roman verscheen in 2010 met de naam Superdruif. Een jaar later werd een verzameling van het werk van de periode 2001 tot 2011 uitgebracht onder de naam Jij hebt iets leuks over je.

Columns en scenario’s

De meest recente roman van Gerritsen is die van 2020: De Terugkeer. Daarnaast schrijft ze wekelijks een column voor de VPRO gids. Momenteel is Gerritsen actief met het schrijven van scenario’s voor televisieseries en films. Zo heeft ze het scenario voor de film Instinct geschreven, welke werd gebruikt als openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Gerritsen is ook hoofdscenariste van de televisieserie Red Light die zowel in Nederland als België te zien is. Gerritsen heeft een relatie met Thom Keijzer. Ze woont niet samen met Thom. Ze heeft een dochter, genaamd Teddy, met haar ex Jeroen Busscher met wie ze het co-ouderschap deelt.