Boeken van Charlie Mackesy | ‘De jongen, de mol, de vos en het paard

Charlie Mackesy is een wereldberoemd cartoonist en illustrator. Ondanks zijn bekendheid is er niet veel bekend over het priveleven van deze bekende cartoonist. Op zijn eigen website beschrijft hij dat hij werd geboren tijdens een zeer koude winter met veel sneeuwval in Northumberland in het Verenigd Koninkrijk. We weten dat met deze koude winter de winter van 1962 bedoeld wordt, maar het is niet bekend op welke exacte datum dat was.

Anatomie en bed wantsen

Tijdens zijn schooltijd bleek dat hij in plaats van te studeren liever cartoons tekende en de tijd al zwemmen in de rivier de Tyne doorbracht. Tot twee keer toe begon hij aan een universitaire opleiding, maar beide keren was hij er al binnen een week mee gestopt. De kunstacademie lek even een optie, maar uiteindelijk ging de jonge Mackesy drie maanden in de leer bij een Amerikaanse portretschilder waar hij leerde over anatomie en hoe om te gaan met bed wantsen.

Jazz en Nelson Mandela

Charlie begon als cartoonist voor The Spectator en als boekillustrator voor Oxford University Press. Hij exposeerde voor het eerst tekeningen in de ‘The Park Walk Gallery’ in Londen, en heeft sindsdien zijn werk tentoongesteld in galerieën in New York, Londen en Edinburgh. Zijn liefde voor tekenen en schilderen bracht hem naar onder andere Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Hij was geobsedeerd door New Orleans en maakte eindeloze studies van jazzclubs en gospelbands en in Zuid-Afrika leerde hij Nelson Mandela kennen met wie hij gezamenlijk een reeks litho’s maakte met de titel ‘The Unity Series’ in 2006.

De moed om zwakte te tonen

Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ kwam voort uit een gesprek dat hij had met zijn vriend Bear Grylls over wat moed was en wat het dapperste was dat ze ooit hadden gedaan. Hoewel Grylls misschien de verpersoonlijking van moed is, realiseerde Mackesy dat het dapperste dat hij ooit had gedaan had om hulp vragen was. Naar aanleiding van het gesprek maakte hij een tekening en postte dat op Instagram. Voor het wist werd de tekening overal gebruikt en kreeg hij e-mails waarin de afzenders hem vertelden dat de tekening mensen hielp zich te realiseren dat het moedig is om zwakte te tonen. Hij werkte het uit tot een compleet geïllustreerd verhaal waarin alle karakters een deel van een persoonlijkheid representeren, wat in 2019 werd gepubliceerd.