Boeken van Japke-d Bouma | Hoe vind je dat het zelf gaat en Mag ik even iets tegen je aanhouden

Japke-d. Bouma is bekend als eindredacteur en columnist van NRC Handelsblad. Japke-Doutzen Bouma werd op 4 februari 1970 geboren te Arnhem. Na haar studie economie in Groningen deed ze de postdoctorale opleiding dagbladjournalistiek in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit.

Haar carrière bij NRC Handelsblad begon in 1997. Onderwerpen waar Bouma overschreef waren onderwijs, demografie, media en de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 2010 is Bouma eindredacteur bij het NRC Handelsblad. In 2012 begon ze ook met het schrijven van columns over onder andere jargon en hoe te overleven op kantoor. Op social media is Bouma het actiefst op Twitter. Over haar privéleven laat ze weinig los.

Boeken van Japke-d. Bouma

Het leven op kantoor en taal zijn centrale thema’s in de stukken van Bouma. In 2013 verscheen het eerste boek van Bouma genaamd Gids voor de Kantoorjungle. In dit hilarische boek worden de types die je tegenkomt op kantoor en hun gewoonten beschreven. Het boek Survivalgids voor de kantoorjungle met tips voor het werken op kantoor kwam uit in 2015. Het jaar erna verscheen Uitrollen is het nieuwe doorpakken. In dit boek gaat het over “jeukwoorden” ,zoals de woorden pitchen, tackelen en inkoppen, op kantoor.

Hoe vind je dat het zelf gaat?

In 2017 kwam Ga lekker zelf in je kracht staan uit, waar Bouma de cliché trends van het kantoor bespreekt en laat zien hoe het anders kan. In Mag ik even iets tegen je aanhouden uit 2018 gaat het helemaal over onze taal. Over zowel de grootste ergernissen als de grootste parels uit de taal. In hetzelfde jaar verscheen Werken doe je maar thuis waarin Bouma advies geeft voor de echte kantoortijgers. Het boek Hoe vind je dat het zelf gaat verscheen in 2020. In dit boek spreekt Bouma met onder andere coaches en succesgoeroes over de kantoorhypes van nu. Bouma bespreekt wat er beter kan en hoe iedereen zich staande kan houden op zijn werk.