Boeken van Paulien Cornelisse | Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding, De Verwarde Cavia en Taal Voor De Leuk

Op 24 februari 1976 werd Paulien Cornelisse geboren te Amsterdam. Ze werkt als schrijfster, televisiepresentatrice, cabaretière en columniste. Het werk van Cornelisse wordt gekenmerkt door droge humor.

Vóór haar carrière als, onder andere, schrijfster en cabaretière begon heeft ze nog verschillende opleidingen gevolgd. Na te zijn afgestudeerd aan het gymnasium heeft Cornelisse een jaar gestudeerd aan de Brandeis-universiteit in Waltham, nabij Boston. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de opleiding psychologie van 1995 tot 2000. Tijdens deze opleiding heeft ze een jaar in Hiroshima gestudeerd.

Paulien Cornelisse als cabaretière

Samen met Irene van Aart vormde Cornelisse van 1999 tot 2003 het duo Rots. Ook heeft Cornelisse bij de Comedytrain gespeeld van 2001 tot 2004. In 2005 ging de solocarrière van Cornelisse van start. Voor de voorstelling Dagbraken won ze in 2010 de Neerlands Hoop prijs. Hierna volgde al snel de volgende voorstelling Hallo Aarde. Met haar derde voorstelling Maar Ondertussen toerde ze door zowel Nederland als België. Ze heeft samen met Chris Bajema op verschillende festivals gespeeld. Deze gelegenheidsvoorstellingen schreven ze ook samen. Op het festival Oerol speelde ze in 2009 samen met Janna Schra Een hoorspel om te zien. In 2008 heeft Cornelisse een podcast opgericht, samen met Micha Wertheim.

Het schrijfwerk van Paulien Cornelisse

In 2009 publiceerde Cornelisse de bestseller Taal is zeg maar echt mijn ding. In dit boek gaat het over het dagelijkse moderne taalgebruik. Het boek is tevens verfilmd. Er kwam ook een vervolg op haar eerste boek, namelijk En dan nog iets, welke verscheen in 2012. Andere boeken van Cornelisse zijn De verwarde cavia, Taal voor de leuk en Japan in honderd kleine stukjes. Ze heeft van 2008 tot 2018 ook columns geschreven voor NRC Handelsblad en nrc.next. Sinds 2018 schrijft ze samen met Sander Donkers een column voor de voorpagina van De Volkskrant. Voor het tijdschrift JAN schrijft ze iedere maand een dialoog.  

Meer over het leven van Paulien Cornelisse

Cornelisse heeft ook ervaring als televisiepresentatrice. Zo presenteerde ze Tokidoki, een documentaireserie van de VPRO bestaande uit vier delen. In deze serie onderzoekt ze de Japanse samenleving. In mei 2020 verscheen er een vervolg op de documentaireserie. Paulien Cornelisse is getrouwd met Chris Bajema, met wie ze samen een zoontje kreeg. Hun gezin wordt compleet gemaakt door de twee zonen van Chris uit zijn eerdere huwelijk.