Boeken van Mensje van Keulen | Bleekers Zomer, Liefde Heeft Geen Hersens en Olifanten Op Een Web

De schrijfster Mensje Francina van der Steen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag. De schrijfster publiceert haar werk onder het pseudoniem Mensje van Keulen en luistert naar de roepnaam Mennie.

Van Keulen heeft veel prijzen gewonnen, waaronder de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs en de Constantijn Huygensprijs. Van Keulen was redacteur voor Propria Cures van 1970 tot 1972. Hier schreef ze voor en tekende ze literaire en politieke cartoons. Hierna maakte ze deel uit van de redactie van het tijdschrift Maatstaf voor de periode van acht jaar. Van Keulens eerste verhaal genaamd Een bruiloft werd gepubliceerd in Hollands Maandblad in 1969.

Bekende boeken van Van Keulen

Haar debuutroman Bleekers zomer verscheen in 1972. Het boek gaat over een man die op een dag zijn gezin en werk achter zich laat voor een ander avontuur. In 1997 verschijnt het autobiografische boek Olifanten op een Web, welke Van Keulen schreef naar aanleiding van het overlijden van haar moeder. Ze vertelt tevens over haar jeugd en het vinden van het schrijverschap. Ondanks de vele boeken die Van Keulen heeft geschreven is Olifanten op een Web de enige persoonlijke roman. Van Keulen schrijft al bijna haar hele leven en heeft daarmee een indrukwekkende bibliografie gecreëerd. Veel van haar boeken zijn dan ook terug te vinden op schoolboekenlijsten.

Het privéleven van Mensje van Keulen

Naast alle romans zijn ook twee delen van dagboeken van Van Keulen gepubliceerd. Het eerste deel schetste voornamelijk een beeld van het leven zoals het was in de jaren 70. Het tweede deel was echter emotioneler en heftiger. Op de leeftijd van 31 jaar kwam Van Keulen erachter dat haar toenmalige echtgenoot Lon van Keulen al enkele jaren een affaire had. Ondanks haar razernij bleek haar liefde voor haar man nog groot. Uit dit huwelijk het Van Keulen een zoon gekregen.  Naast haar schrijfwerk is Van Keulen betrokken als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.